lees dit bericht in uw browser

Hoe de kwaliteit van de (publieke) ruimte verhogen? - Plaatsen maken voor mensen voorbij ontwerp, planning en sociale innovatie
links

Iedereen is ervan overtuigd dat een doordacht ontwerp van de publieke ruimte een belangrijke factor is om de leefbaarheid in gemeenten, steden, wijken te verhogen. Het is geen toeval dat een paar dagen na de problemen in de wijk Meulenberg een stedenbouwkundige architect advies kwam verlenen aan de lokale overheden. Maar verschillende gebruikers van de ruimte hebben ook heel uiteenlopende visies over wat een bepaald ruimtelijk ontwerp 'kwaliteitsvol' maakt.

Het onderzoeksproject SPINDUS (gefinancierd door het IWT) ging op zoek naar manieren om ruimtelijke kwaliteit te identificeren, analyseren, bespreekbaar te maken, en te implementeren in samenspraak met alle actoren. Het resultaat is een relationeel perspectief, waarin de gebruikers centraal staan en waarin naast materiële en esthetische ook ecologische, sociale, politieke en culturele aspecten aan bod komen.

De studiedag behandelt ontwerpgerichte, etnografische, planningsgestuurde, sociale, onderzoeksgebaseerde, … praktische methoden voor de beschrijving, inschatting en versterking van ruimtelijke kwaliteit op elk niveau. Dit gebeurt aan de hand van heel praktische cases. Tijdens de interactieve 'markt' in de namiddag kan u op een heel interactieve manier kennis maken met diverse goede voorbeelden waaruit concrete lessen kunnen getrokken voor de implementatie op het lokaal of bovenlokaal niveau.

 

Bekijk hier het volledige programma

Elke deelnemer ontvangt de publicatie 'Handboek ruimtelijke kwaliteit'.

cover

Praktisch:

Organisatie:
De studiedag is een initiatief van Uitgeverij Politeia en uitgeverij ASP in samenwerking met het IWT onderzoeksproject SPINDUS (KULeuven, Newcastle University en stakeholders).

Datum:
Dinsdag 10 december van 9u30 tot 16u30 uur. Onthaal met koffie vanaf 9u.

Locatie:
Permeke bibliotheek (De Coninckplein 26 – 2060 Antwerpen)

Prijs:
85 euro (excl. BTW) In deze prijs is de deelname aan de studiedag, de publicatie, de koffiepauzes en de broodjeslunch inbegrepen.

 

 

Inschrijven:
Door het bijgevoegde registratieformulier in te vullen en terug te sturen naar uitgeverij Politeia.

U kan zich ook inschrijven via de website (www.politeia.be) per mail (info@politeia.be) of per fax (02/289.26.19).

De inschrijving is definitief, u ontvangt een factuur. Annuleren van de inschrijving is niet mogelijk, maar er kan een vervanger worden aangewezen.

Contact:
info@politeia.be
of tel. 02 289 26 12.

 

logos

 

rechts
 
onderrechts
logo politeia

Uitgeverij Politeia // Ravensteingalerij 28 // 1000 Brussel // Fax: 02 289 26 19 // Tel: 02 289 26 10
www.politeia.be // e-mail: info@politeia.be