Home > Boeken > Onderwijs > GO! > Professionalisering op school
Delen Facebook Twitter Pinterest Google plus E-mail
De juiste prijs wordt berekend na inloggen. Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten.

Professionalisering op school

Dat het belangrijk is om je leven lang te leren wordt algemeen aanvaard. Maar wat betekent het voor een school met zoveel verschillende personeelsleden? Hoe kun je een beleid voeren dat voor elk van hen zin heeft, maar uiteindelijk de leerling ten goede komt? Waar staan we, waar willen we naartoe, hoe doen we dat en hoe evalueren we? Dit boek biedt directeurs van onderwijsinstellingen antwoorden op die vragen.

De term ‘professionaliseringsbeleid’ is bewust gekozen. Hij is immers veel ruimer dan ‘nascholingsbeleid’. Nascholing wordt hier opgevat als één mogelijke vorm van professionalisering. Dit boek belicht alle initiatieven die ervoor zorgen dat schoolteamleden groeien in hun professionele deskundigheid.

Het boek is in drie opzichten nuttig. Het biedt de school handvatten om haar professionaliseringsbeleid in kaart te brengen, om het aan zelfevaluatie te onderwerpen en om een bestaand plan aan te passen of een nieuw professionaliseringsplan op te stellen. Directeurs vinden hier een methodiek om nascholing te kaderen binnen een bredere visie op professionaliseren. Ten slotte worden de verschillende professionaliseringsmogelijkheden binnen en buiten de school hier in kaart gebracht.

De auteurs verruimen de focus op professionaliseren door de waarde van zowel traditionele als nieuwere vormen te bespreken. Bij traditionele vormen zoals workshops, voordrachten, nascholingen, pedagogische studiedagen op school e.d. staat de overdracht van kennis en vaardigheden centraal en zet men vaak een buitenstaander in. De nieuwe alternatieve vormen zijn vaak collegiaal en collectief en duren langer: studiegroepen, mentoraat, coaching, intervisie, netwerken, partnerschappen met universiteiten, wederzijds klas- en schoolbezoek, de leerkracht als onderzoeker en andere.

Dit boek gaat uit van theoretische kaders, maar beschrijft ze niet. Het is vooral een concrete handleiding voor directeurs om een professionaliseringsbeleid vorm te geven binnen de school, het centrum voor deeltijds leren, het centrum voor volwassenenonderwijs, de academie of het centrum voor leerlingenbegeleiding.

Dit boekt maakt deel uit van de themareeks 'op school'

Lees meer

Standaard
Prijs € 25,00
VOLUMEKORTING

Vanaf 3 exemplaren: € 23,00 per exemplaar.

Meerdere exemplaren?

Details

Professionalisering op school
Auteur(s):
ISBN: 9789057183836
Formaat: 210 x 210
Aantal pagina’s: 118

Over de auteur(s)

Annemie Schotanus is coördinator GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Andries Valcke is coördinator GO!-nascholing bij GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Koen Bollaert is pedagogisch begeleider bij GO!-onderwijs. 

Meer in deze rubriek

Gender op school Myriam Halimi, Saray Declercq en Els Consuegra
Co-teaching op school Marijn Vandevelde - GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap
ICE-model. Leidraad screening en intake voor DUAAL LEREN. Koen Bollaert, Peter David, Lieve Dillen, Annick Haesaerts, Jan Reymenants, Herman Van de Mosselaer, Ellen Van Den Stock, Gert Vanthournout.
Waardenkaartspel GO! | pakket van 5 GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap
Waardenpakket GO! GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap
Waardenboek GO! | pakket van 5 GO!

Alle boeken in deze rubriek