Webinar: European (Health) Data Spaces en het secundair gebruik van persoonsgegevens

Inschrijving voor Webinar: European (Health) Data Spaces en het secundair gebruik van persoonsgegevens
149,00 € 123.14 EUR
(Inclusief BTW) Q

Samenvatting

De Europese dataspaces vormen een belangrijk onderdeel van de digitale strategie van de Europese Unie (EU). Ze verwijzen naar omgevingen waarin gegevens uit verschillende bronnen veilig en efficiënt kunnen worden gedeeld en dit in negen geselecteerde strategische sectoren. Het doel van dit initiatief is om onder bepaalde voorwaarden en met inachtneming van geldende privacyregels in te spelen op de data markt, onder meer door het secundair gebruik van gegevens mogelijk te maken.

De Europese Gezondheidsdataruimte (EHDS) is de eerste sectorale dataspace die is ontworpen om het delen van gezondheidsgegevens te verbeteren. Dit initiatief streeft naar een gestroomlijnde en patiëntgerichte gezondheidszorg. De EHDS maakt het eenvoudiger om toegang te krijgen tot gezondheidsinformatie en bevordert de uitwisseling tussen zorgverleners, patiënten en onderzoekers. Hierbij wordt een veilige en privacybewuste omgeving gegarandeerd.

In dit webinar onderzoeken we hoe de Europese dataspaces het secundair gebruik van persoonsgegevens mogelijk maken, welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe deze aansluiten op de bestaande bepalingen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming. We richten ons hierbij voornamelijk op mensen met vragen over toegang tot gezondheidsgegevens en/of het verplicht beschikbaar stellen van deze gegevens voor onderzoek en innovatie. Daarnaast maken we ook verbindingen naar het secundair gebruik van andere typen gevoelige persoonsgegevens


Deze opleiding is bestemd voor:

Iedereen die te maken heeft met Privacy & Persoonsgegevens


Over de sprekers:

Prof. dr. Griet Verhenneman
Griet is kernlid van de stuurgroep van Metamedica en i4S. Het Metamedica platform faciliteert interdisciplinair academisch onderzoek en geïntegreerd onderwijs op het gebied van gezondheidsrecht, privacyrecht en medische ethiek. i4S (Smart Solutions for Secure Societies) is een multidisciplinair economisch valorisatieplatform dat expertise uit alfa-, bèta- en gammadisciplines met betrekking tot misdaad en veiligheid, technologie, digitalisering en privacy samenbrengt.

Verder is Griet extern expert bij het Kenniscentrum van de Gegevensbeschermingsautoriteit, lid van het Data Access Committee UZGent en redactielid bij het Law & Criminology Journal (LCJ) en het Tijdschrift Privacy & Persoonsgegevens.

Julie Van Pée
Julie Van Pée is onderzoeker aan het Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP) aan de Universiteit Gent, met bijzondere expertise in gegevensbeschermingsrecht en TMT. Haar onderzoek richt zich op de uitdagingen van privacy en gegevensbescherming in het licht van nieuwe en opkomende digitale technologieën, zoals AI, Blockchain en de Metaverse. Naast haar onderzoekswerk is Julie ook betrokken als ondersteunend lid van i4S (Universiteit Gent). In het verleden was Julie actief als (opeenvolgend) advocaat (contrast) en senior legal consultant (Deloitte) in de sectoren van privacy & gegevensbescherming, TMT, mededinging & distributie, life sciences & healthcare en intellectuele eigendom.

Datum & Tijd
woensdag 6 november 2024
10:00 12:00 (Europe/Brussels)
Locatie

Microsoft Teams

--Microsoft Teams--
--Microsoft Teams--
routebeschrijving​
Organisator

POLITEIA NV/SA

+32 2 289 26 10
info@politeia.be

DELEN
Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.