politeia - gba Lees dit bericht in uw browser.
Privacy news | Nr. 20 - juni 2019

GBA legt eerste boete op aan burgemeester die misbruik maakt van persoonsgegevens voor verkiezingsdoeleinden

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) legt haar eerste financiële sanctie op sinds de inwerkingtreding van de AVG. Dit gebeurde op basis van een interessante uitspraak over het onterecht gebruiken van e-mailadressen door een burgemeester. De burgemeester kreeg een e-mail naar aanleiding van een verkavelingswijziging. Via reply-to-all verstuurde hij persoonlijke verkiezingspropaganda voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen naar alle betrokkenen. 
Dat kan niet, zegt de GBA. De burgemeester krijgt een berisping en een administratieve geldboete van 2000 euro.
"Hoewel de boete bescheiden is, is de boodschap dat niet: de bescherming van gegevens is een zaak van ons allen, maar de verwerkingsverantwoordelijken moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vooral als zij een overheidsmandaat hebben."
Lees meer hier.

 

 

Brussels Hof van Beroep verwijst Facebook-zaak door naar Hof van Justitie Europese Unie

De GBA is ervan overtuigd dat Facebook nog steeds de Belgische en Europese wetgevingen overtreedt door informatie te verzamelen over de surfgewoontes van internetgebruikers, of ze nu wel of niet lid zijn van het sociaal netwerk. Facebook doet dit door middel van cookies en pixels.


Facebook ging hier echter tegen in beroep. Hoewel de GBA stelt dat de Belgische rechtbanken bevoegd zijn, wil het Hof van Beroep bepaalde vragen doorsturen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. 
Lees meer hier

 

 

Openbare raadpleging: direct marketing

De GBA startte op 12 juni 2019 een openbare raadpleging om haar aanbeveling over direct marketing bij te werken. Meer informatie volgt binnenkort.

 

devider

Het zesde nummer van het Tijdschrift Privacy & Persoonsgegevens is beschikbaar!

In dit nummer wordt meegegeven hoe een inspectie door de GBA kan verlopen in organisaties. Het tweede artikel zoomt in op het Belgische uitzonderingsregime voor de verwerking van persoonsgegevens voor wetenschappelijke, historische en statistische onderzoeksdoeleinden. In de rubriek 'Rechtspraak' gaat het in deze editie over de toepassing van de camerawet zoals ze functioneerde vóór en na de wijziging van de wet van 21 maart 2018 en bulkinterceptie. 

Het zesde nummer van het Tijdschrift Privacy & Persoonsgegevens is beschikbaar!
devider

 

Extenso - uw privacy vakbibliotheek is vanaf nu ook beschikbaar in extenso

 

 

Politeia
Keizerslaan 34 I 1000 Brussel
+32 (0)2 289 26 10
info@politeia.be

Copyright © 2019 Politeia, All rights reserved
Maandelijkse nieuwsbrief van Politeia en de Privacycommissie
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, klik hier.
Politeia op Twitter   Politeia op Facebook   Politeia op LinkedIn