Menu

Betekenisvolle activiteiten methode

Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra

door Elise Cornelis, Ruben Vanbosseghem, Valerie Desmet, Patricia De Vriendt

Prijs
40,-
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Een woonzorgcentrum heeft de expliciete opdracht om de autonomie en zelfverantwoordelijkheid van bewoners te stimuleren en een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden. Dat blijkt vaak niet zo eenvoudig te realiseren in de praktijk. Toch zijn betekenisvolle activiteiten cruciaal in het dagelijkse leven van de bewoner. Ze hebben een positieve invloed op de fysieke en geestelijke gezondheid, spelen een belangrijke rol in de ervaren levenskwaliteit en dragen bij tot levenszin.

De betekenisvolle activiteiten methode (BAM) is een gloednieuwe en innoverende aanpak waarin zorgverleners en bewoners samenwerken aan betekenisvolle activiteiten. In dit boek wordt stilgestaan bij wat betekenisvolle activiteiten zijn en hoe ze gerealiseerd kunnen worden met bewoners van woonzorgcentra. Stap voor stap wordt de BAM-methode uitgelegd en worden handvaten aangereikt om er zelf mee aan de slag te gaan.

Dit boek biedt geen opsomming van pasklare, voorbereide activiteiten, maar vertelt wél hoe je samen met bewoners kunt ontdekken wat betekenisvolle activiteiten zijn. Je wordt geïnspireerd in een vernieuwende visie en ontdekt hoe je betekenisvolle activiteiten in de praktijk kan realiseren. 

Over de auteur(s)

EC

Elise Cornelis

Drs. Elise Cornelis is ergotherapeut (Bach) en gerontoloog (MSc). Ze werkt aan de Arteveldehogeschool als lector in de opleiding bachelor in de ergotherapieën als onderzoeker in de multidisciplinaire onderzoeksgroep Zorginnovatie. Ze is eveneens werkzaam in het zorgprogramma voor de geriatrische patiënt van het Universitair Ziekenhuis Brussel en is verbonden aan de onderzoeksgroep 'Frailty in Ageing (FRIA) Research' van de Vrije Universiteit Brussel als doctorandus.

Meer info
RV

Ruben Vanbosseghem

Ruben Vanbosseghem is verpleegkundige (MSc). Hij is lector in de opleiding bachelor in de verpleegkunde van de Arteveldehogeschool. Daarnaast is hij promotor en onderzoeker in de multidisciplinaire onderzoeksgroep Zorginnovatie.

Meer info
VD

Valerie Desmet

Valerie Desmet is ergotherapeut (Bach) en lector in de Arteveldehogeschool in de opleiding bachelor in de ergotherapie. Ze werkt actief mee in de multidisciplinaire onderzoeksgroep Zorginnovatie. Ze is eveneens lesgever in het CVO Miras te Kortrijk binnen de opleiding Begeleider-Animator en de opleiding zorgkundige.

Meer info
PDV

Patricia De Vriendt

Prof. dr. Patricia De Vriendt is ergotherapeut (Bach) en doctor in de gerontologie (PhD). Ze is verbonden aan de Arteveldehogeschool als onderzoeker en lector in de opleiding bachelor in de ergotherapie. Ze is tevens als onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep 'Frailty in Ageing (FRIA) Research' en docent in de master in het Management, Zorg en Beleid in de gerontologie op de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de master of Science in Gerontology aan de VUB en gastprofessor in de opleiding Master of Science in de Ergotherapeutische Wetenschappen aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van UGent.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Elise Cornelis, Ruben Vanbosseghem, Valerie Desmet, Patricia De Vriendt
ISBN (print): 9782509032584
Verschijningsdatum: 2018-08-20
Formaat: 160 x 240mm
Aantal pagina’s: 256
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Corona: een momentum voor de woonzorgcentra

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

Hartverwarmers

Maite Mallentjer
Frederik Vincx

Bestel

Zorg & welzijn

Trots op onze ouderenzorg

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

Maakt dementie onbekwaam?

Erik Langerock

Bestel

Zorg & welzijn

Levensmoeheid bij ouderen

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

De vergeten dementie

Kurt Segers

Bestel