Menu

Opinie: alles kan beter, ook de persoonsvolgende financiering

Jeroen De Weerdt, beleidsmedewerker bij de vzw Onafhankelijk Leven, formuleert een aantal verbeterpunten aan het systeem van de Persoonsvolgende Financiering (PVF).

04-05-2019 -

De verkiezingen van een nieuwe Vlaamse regering komen eraan in mei. De komende weken zal Onafhankelijke Leven vzw de druk opvoeren om het PVF-systeem te verbeteren en uit te breiden. Op 1 januari 2017 schakelden alle meerderjarige PAB’ers en mensen die gebruikmaakten van een voorziening over naar het PVF-systeem. Dat heeft veel veranderd. Iedereen heeft nu een eigen budget in de vorm van een cashbudget of een voucher. In principe kan iedereen nu meer keuzes maken. Het budget kan gebruikt worden voor besteding bij een zorgaanbieder of voor persoonlijke assistentie. De laatste drie jaren kwamen er echter veel nieuwe regels bij. Niet iedereen heeft die al onder de knie. En niet elke vraag kreeg tijdig een goed antwoord.

Alles kan beter

Dit jaar zal het systeem een eerste keer geëvalueerd worden. Wat loopt goed? Wat kan beter? Hebben mensen met een handicap nu een betere kwaliteit van leven? Onafhankelijk leven vzw doet alvast een schot voor de boeg, omdat ze willen dat de volgende regering verder bouwt aan het PVF-systeem. Wat houdt dit in?

PVF-systeem voor de meerderjarigen verbeteren

Wat kan verbeterd worden?

  • De aanvraagprocedure is nu heel slopend voor mensen met een handicap. Doe procedure duurt ook vrij lang (gemiddeld negen maanden). Verschillende diensten zijn hierin betrokken.
  • Er zijn verschillende groepen van mensen die automatisch een budget krijgen. Daarnaast wachten ook mensen in prioriteitengroepen.
  • Het vouchersysteem is ook verwarrend voor mensen die voor een voorziening kiezen, bijvoorbeeld als ze moeten afspreken wat hun zorg en ondersteuning kost. Misschien kan dit anders geregeld worden.
  • Voor mensen die met cash werken is er nogal wat administratie. Dat is natuurlijk belangrijk, maar de link met kwaliteit van leven wordt nog onvoldoende gelegd.

PVF-systeem uitbreiden naar kinderen en jongeren

Het persoonlijke assistentiebudget is daarvoor zeker een hefboom. Het kan niet zijn dat de ongelijkheid blijft duren voor ouders die kiezen om zelf de zorg te organiseren voor hun kind. Kiezen voor een voorziening levert nu een hoger budget op, en bovendien ook sneller een oplossing. Ook de MFC’s zullen onder ogen moeten zien dat meer ouders willen kiezen om zelf de zorg en ondersteuning voor hun kind te organiseren. Ouders moeten vrij en goed geïnformeerd deze keuzes kunnen maken.

Meer info: Gids PVF

Auteur: Jeroen De Weerdt, www.onafhankelijkleven.be

Ook interessant

Zorg & welzijn

Geweldbeheersing en zelfbescherming in zorg en welzijn

Carl Adams
Luc Van Laere

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Levensmoeheid bij ouderen

Robert Geeraert

Bestel uw printeditie

Onderwijs, Zorg & welzijn

Omgaan met suïcide op school | pakket van 5

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Beroepsgeheim in de openbare woonzorg

Joke Vandewalle
Elke Verlinden

Bestel uw printeditie

Ouderen- en thuiszorg

18 Feb

Opleiding: Omgaan met levensmoeheid in woonzorgcentra

Locatie: Uitgeverij Politeia, Keizerslaan 34, 1000 Brussel

Prijs: € 89

Schrijf u in