Menu

Voltooid leven is niet noodzakelijk synoniem voor polypathologie

Op donderdag 28 maart 2019 werd op onze studiedag in Schaarbeek het boek 'Levensmoeheid bij ouderen' voorgesteld. Verschillende experts en praktijkwerkers gaven hun visie op de steeds toenemende problematiek van levensmoeheid bij ouderen en bezorgden de deelnemers inzichten om hier in de dagelijkse organisatie mee om te gaan.

04-08-2019 -

Een van de auteurs van het boek en spreker op de studiedag is Wim Distelmans. Hij is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB en pionierde in België voor de erkenning van palliatieve zorg en het recht op euthanasie. Hij is o.a. voorzittter van het Forum Palliatieve Zorg, Omega en het Cédric Hèleinstituut. Hij richtte met het UZ Brussel het eerste supportief en palliatief dagcentrum TOPAZ en het consultatieteam ULteam op en bekleedt de leerstoel ‘Waardig Levenseinde’ van deMens.nu aan de VUB. Hij is oprichter van LEIF en bracht alle initiatieven onder in W.E.M.M.E.L., hét expertisecentrum ‘Waardig Levenseinde’.

Hij is momenteel covoorzitter van de Federale Commissie Euthanasie. In 2016 ontving hij uit handen van de minister-president het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.

Wim Distelmans toonde op de studiedag, en in het boek, aan dat levensmoeheid niet noodzakelijk een synoniem is voor polypathologie. Hij gebruikt hiervoor twee interessante illustratieve casussen die mee aan de basis liggen van het actueel maatschappelijk debat over de vraag “Waarom nog verder te moeten leven wanneer men daar geen zin meer in heeft?” Met de toenemende vergrijzing behoort dit thema ongetwijfeld tot één van de belangrijkste bio-ethische debatten in de komende decennia.

Bekijk de PowerPointpresentatie van Wim Distelmans.

LEIF

Ook interessant

Zorg & welzijn

Geweldbeheersing en zelfbescherming in zorg en welzijn

Carl Adams
Luc Van Laere

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

CLEVER doelen bepalen in de eerste lijn

Patricia De Vriendt
Vanessa Gauwe
Dominique Van de Velde

Bestel uw printeditie

Onderwijs, Zorg & welzijn

Leer-KRACHT: leiding geven vanuit angst naar zelfvertrouwen

Oiheba Bensaâd

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Aan de slag met buurtgerichte zorg

Elke Verlinden
Dany Dewulf

Bestel uw printeditie

Ouderen- en thuiszorg, Welzijn

04 Dec

Studiedag: Terra incognita: Een ontdekkingsreis naar betekenisvolle activiteiten in de ouderenzorg

Locatie: Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven

Prijs: € 120

Schrijf u in