Menu

Zes redenen waarom de VN-ontwikkelingsdoelstellingen zo sterk zijn

U hoort het tegenwoordig overal vallen, de SDG’s, Sustainable Developments Goals, of de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Maar wat zijn ze precies, en waarom zou uw lokaal bestuur zich daarmee bezighouden?

25-04-2019 -

De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn 17 ambitieuze doelstellingen, goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2015, die de samenleving op een duurzame koers moeten zetten.

Wat maakt ze zo sterk?

1. Ze zijn universeel: alle 193 lidstaten, ook België, van de VN ondertekenden de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Iedereen heeft dus een morele opdracht om bij te dragen aan de verwezenlijking van de SDG’s.

2. Ze zijn inclusief: “Leave no one behind” is de hoofdboodschap van de SDG’s.

3. Ze zijn één en ondeelbaar: de 17 SDG’s zijn onderling verbonden. Draag je bij aan 1 doelstelling, dan krijg je ook vooruitgang op andere doelstellingen.

4. Ze hanteren een integrale aanpak: de uitdagingen die de SDG’s willen aanpakken zijn complex en vereisen een multidisciplinaire, transversale aanpak, ook op lokaal vlak.

5. Ze staan op de 2030 Agenda: De SDG’s vormen een moreel kompas voor een langetermijnvisie. We moeten nu werk maken om de doelstellingen in 2030 te behalen.

6. Ze stimuleren samenwerken: de SDG’s behalen kan enkel door samenwerking met alle overheidsniveaus, het middenveld, de private sector, scholen en uiteraard de burgers.

Benieuwd hoe de SDG’s geïntegreerd kunnen worden in lokale besturen? Lees snel meer in het Goed Wonen Inspiratieboek!

Ook interessant

Omgeving

Vlaamse codex ruimtelijke ordening

Xavier Buijs

Bestel