Menu

Boeklancering: Naar een toegankelijke gemeente

Op woensdag 8 mei 2019 organiseerde Uitgeverij Politeia met Inter Vlaanderen en VVSG de boeklancering voor de publicatie ‘Naar een toegankelijke gemeente – leidraad voor een kwaliteitsvol beleid’ in de kantoren van de VVSG, Huis Madou, in Brussel. Het boek is een concrete handleiding voor gemeenten.

23-05-2019 -

Volgens Europees onderzoek heeft ongeveer 18% van de bevolking ouder dan 15 jaar een handicap. Bij mensen ouder dan 65 jaar stijgt dat tot bijna 36%. En door de vergrijzing van onze samenleving stijgen die aantallen jaar na jaar. Daarom bracht Inter een concrete handleiding uit voor lokale besturen: Naar een toegankelijke gemeente.

Lokale besturen krijgen een referentiekader voor vandaag en de toekomst in handen. Met nieuwe uitgangspunten en een leidraad om werk te maken van toegankelijkheid. Met inzichten in de processen en geïntegreerde en duurzame aanpak die daarvoor nodig zijn. Met heel wat goede voorbeelden. En hulp om stap voor stap een proactief beleid op te zetten.

Wendy Metten, directeur van Inter Vlaanderen, verwelkomde de genodigden met een kleine introductie van Inter Vlaanderen en het begrip ‘toegankelijkheid’. Tine Missinne, regiodirecteur van Inter Vlaanderen, gaf meer toelichting over de publicatie, het resultaat van een vruchtbare samenwerking en de start van een nieuw traject. Ook gaf ze meer uitleg bij het referentiekader dat bij het boek hoort, waarin u alle informatie vindt voor het opstarten en optimaliseren van het toegankelijkheidsbeleid in uw gemeente. Een toegankelijke gemeente realiseren kan u niet alleen. Niet als adviesraad, niet als schepen, niet als individuele medewerker. Samenwerken is de boodschap. Dat is de belangrijkste uitdaging en de belangrijkste uitdaging voor iedereen die doordacht en stelselmatig wil bouwen aan een geïntegreerde benadering van toegankelijkheid en Universal Design. Van participatie naar visie en ambitie. Van beleid naar implementatie.

Vervolgens kwamen schepen Griep Coppé en coördinator van het kwaliteitstraject rond toegankelijkheid, Kimberley van Luchem getuigen over hun traject na het ondertekenen van het charter ‘naar een toegankelijke gemeente’. Ze deden hun werkwijze uit de doeken, en legden uit hoe de begeleiding van Inter Vlaanderen hen naar een kwaliteitsvolle toegankelijkheid heeft geleid.

Als laatste nam Dany Dewulf, stafmedewerker Inclusie en vermaatschappelijking van zorg van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten het woord. De VVSG werkte samen met Inter Vlaanderen in het creëren van een toegankelijkheidstraject voor het Huis Madou, de vaste standplaats van de VVSG.

Om af te sluiten was er een receptie in de polyvalente ruimte van het Huis Madou, waar de genodigden konden genieten van een hapje en een drankje.

VVSG, Inter

Ook interessant

Zorg & welzijn

Autismevriendelijk museum

Bart De Nil
Liesa Rutsaert

Bestel

Sociaal beleid & werk, Zorg & welzijn

De zorgvereniging: Een praktische handleiding

Dirk Meulemans
Emme Vandeginste

Bestel

Zorg & welzijn

Gids orgaandonatie

Eline Cautaerts
Liesbet Lauwereys

Bestel

Zorg & welzijn

Samen onderweg naar 2020

Robert Geeraert

Bestel

Zorg & welzijn

Lokaal overleg kinderopvang - cahierreeks Kinderopvang

Sofie Delcourt

Bestel

Sociaal beleid & werk, Zorg & welzijn

Integrale leeftijdsvriendelijke toets

Inter
Agentschap Toegankelijk Vlaanderen

Bestel