Menu

Opinie: We zitten allemaal in team Pia

Pia, een bevallige baby, 9 maanden jong, is ziek, doodziek. Alle Belgen, ook die aan de overkant van de taalgrens, leven mee. SMS acties worden op touw gezet om Pia te redden, want er bestaat zowaar een oplossing, de Heer weze geprezen!

19-09-2019 - door Bruno Delepierre

Novartis, een bedrijf dat meer dan 11 miljard euro winst maakte vorig jaar, heeft een spuitje. Een spuitje dat levens redt. Maar zieke Pia die krijgt het spuitje niet, nee daarvoor moet het gezin de ronde som van 1.9 miljoen euro ophoesten. In de veronderstelling dat de ouders van Pia net zoals de gemiddelde Belg zijn en samen 426 euro per maand sparen, zijn ze - ik heb het even voor u berekend, dan moet u dat niet meer doen - 371 jaar bezig. 

Mocht ik nog haren op mijn kale knikker hebben, ik trok ze uit. 

We zijn het spoor bijster

Ons geluk wordt opgeofferd om een kapitalistisch systeem op de been te houden dat langzaam in een economisch moeras aan ‘t wegzinken is. We zijn vergeten dat onze economie een middel is om onze levenskwaliteit te verhogen - gezondheid, anyone - en geen doel op zich. 

Novartis aan het kruis nagelen dan maar? Verleidelijk niet? En toch, dankzij de vele duizenden mensen die er elke dag het beste van zichzelf geven, hun brein breken, experimenteren, falen en toch opnieuw beginnen, dankzij hén is er überhaupt een oplossing voor Pia. Samen met u en ik zitten ze zelf vast in een onzichtbare economische dwangbuis, in het duister tastend naar de uitgang. 

Pia en de medewerkers van Novartis zijn niet alleen. Sommige slachtoffers herken je heel gemakkelijk, gewoon aan de kleur van hun hesje. Geel voor zij die het steeds moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen of schrik hebben hun job te verliezen aan een machine of aan een Aziatische arbeider. De groene variant kent u ongetwijfeld ook, misschien van de vele studenten die, nog onbesmet door ons economisch systeem, hun idealen uitschreeuwen. 

Begrijpt u hun boosheid? Misschien voelt u ze zelf wel. Ze is gerechtvaardigd, alleen vergissen we ons van vijand. Niet ‘de politici’ die zelf afhankelijk zijn van de bokkensprongen van onze economie, en nee, zelfs niet ‘de rijken’, die zelf vaak dagelijks verlamd zijn door stress of eenzaamheid.

Wat we nu nodig hebben, is geen strijd van de 99% tegen de 1%, wél de 100% die de handen in elkaar slaan. Er zijn economische oplossingen zat, laat niemand u van iets anders overtuigen. Maar laat ons misschien met een goed gesprek. Een debat over waarom we eigenlijk werken, waar geld nu echt voor dient en hoe we technologie kunnen inzetten zodat we méér mens worden en niet verworden tot een schim van wie we werkelijk zijn. 

Het is tijd dat de stille meerderheid zich roert, een nieuwe generatie de fakkel overneemt voor het te laat is. Dankbaar voor de kansen en het comfort die het werk van de vorige generaties heeft gebracht, maar compromisloos als het gaat over de finaliteit van onze economie…

Pia, onze gezondheid… Onze levenskwaliteit. 

​Bruno Delepierre is genomineerd voor Gelukspersoonlijkheid van het jaar. Alle informatie daarover vindt u hier.

Meer weten over het Happonomy model waar Delepierre voor pleit? Check dan hun website. U kunt het gelijknamige boek hier aankopen.

Noot: Politeia is niet verantwoordelijk voor de inhoud van opiniestukken. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn/haar organisatie.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Meer buiten - cahierreeks Kinderopvang

Tina Schuddinck

Bestel

Zorg & welzijn

Mijn rug en ik

Hans Crampe

Bestel

Zorg & welzijn

Tijd voor agressiebeleid

Bestel

Zorg & welzijn

Ondernemerschap in de zorg

Arthur Vliegels

Bestel

Zorg & welzijn

Handleiding dementievriendelijke gemeenten

Veerle Baert

Bestel