Menu

Wanneer mag u iemand een nieuwsbrief sturen?

Nee, u mag niet zomaar naar iedereen een nieuwsbrief sturen. Luk Tas, van de organisatie Switch, legt uit wat mag en wat niet.

02-10-2019 - door Kristof D'hanens

Wat mag niet?

  • Opt out: u mag niet zomaar naar alle contacten uit uw database een digitale nieuwsbrief sturen, zonder dat ze expliciet de toestemming gegeven hebben voor het gebruik van hun e-mailadres. “Ja, maar ze kunnen zich toch nog altijd uitschrijven?” is geen goed argument.

  • Toestemming standaard aanvinken: u kent ze wel, de checkboxes die in een inschrijvingsformulier zitten en stellen "Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief". Prima idee, alleen mag u die checkbox niet standaard aangevinkt zetten.

  • Geen inschrijflink: zelf als u toestemming hebt, mag u geen nieuwsbrieven versturen zonder uitschrijflink. Een abonnee moet wettelijk gezien zijn abonnement op een digitale nieuwsbrief kunnen opzeggen.

Wat mag wel?

  • Opt in: wanneer iemand u expliciet de toestemming geeft dat u zijn/haar e-mailadres mag gebruiken om er nieuwsbrieven naar te sturen, bijvoorbeeld via het registratieformulier op de site, of door het e-mailadres te noteren op een invulblad op een beurs of activiteit.

  • Dubbele opt in: bij een dubbele opt in krijgt u na uw inschrijving nog een mailtje om te bevestigen dat het wel degelijk uw mailadres is dat u opgegeven hebt.

  • Leden: als u uw eigen leden informeert met praktische en nuttige info zonder commerciële doeleinden, dan mag u hen ook zonder expliciete toestemming geautomatiseerde mails sturen. Dit valt binnen de GDPR onder ‘gerechtvaardigde belangen’.

  • Contactadressen: u mag altijd geautomatiseerde mail sturen naar contactadressen van het genre info@, contact@, hello@...

  • Bestaande klanten: u mag uw bestaande klanten op de hoogte brengen van een nieuw aanbod, op voorwaarde dat het om een bestaande (betalende) klant gaat en dat het om hetzelfde product gaat. Dit geldt dus vooral voor direct marketing mailing, niet voor nieuwsbrieven waarin u ook nog over andere zaken communiceert.

Let op: bestaande klanten kunnen aangeven geen mailings meer van u te willen krijgen. En dan moet u dat respecteren.

Meer informatie? Check onze publicatie: Digitale nieuwsbrieven

Ook interessant

Communicatie & informatie

Later word ik strateeg

Philippe De Vries
Maarten Debecker

Bestel

Communicatie & informatie

Scoren met creatieve content op sociale media

Kristof D'hanens
Brecht Vanderstraeten

Bestel

Bestuur & organisatie, Communicatie & informatie, Cultuur & vrije tijd, Omgeving

Civic Crowdfunding, een handboek voor Changemakers

Growfunding

Bestel

Communicatie & informatie

Werken met foto's

Luc Van De Steene

Bestel

Communicatie & informatie

Wegwijzer bibliotheken en documentatiecentra | Print + digitaal met abonnement

Bestel

Communicatie & informatie

Iedereen contentcreator op sociale media. Met de smartphone aan de slag! (pakket van 5)

Nadja Desmet

Bestel