Menu

Wanneer mag u iemand een nieuwsbrief sturen?

Nee, u mag niet zomaar naar iedereen een nieuwsbrief sturen. Luk Tas, van de organisatie Switch, legt uit wat mag en wat niet.

02-10-2019 - door Kristof D'hanens

Wat mag niet?

  • Opt out: u mag niet zomaar naar alle contacten uit uw database een digitale nieuwsbrief sturen, zonder dat ze expliciet de toestemming gegeven hebben voor het gebruik van hun e-mailadres. “Ja, maar ze kunnen zich toch nog altijd uitschrijven?” is geen goed argument.

  • Toestemming standaard aanvinken: u kent ze wel, de checkboxes die in een inschrijvingsformulier zitten en stellen "Ik wil me abonneren op de nieuwsbrief". Prima idee, alleen mag u die checkbox niet standaard aangevinkt zetten.

  • Geen inschrijflink: zelf als u toestemming hebt, mag u geen nieuwsbrieven versturen zonder uitschrijflink. Een abonnee moet wettelijk gezien zijn abonnement op een digitale nieuwsbrief kunnen opzeggen.

Wat mag wel?

  • Opt in: wanneer iemand u expliciet de toestemming geeft dat u zijn/haar e-mailadres mag gebruiken om er nieuwsbrieven naar te sturen, bijvoorbeeld via het registratieformulier op de site, of door het e-mailadres te noteren op een invulblad op een beurs of activiteit.

  • Dubbele opt in: bij een dubbele opt in krijgt u na uw inschrijving nog een mailtje om te bevestigen dat het wel degelijk uw mailadres is dat u opgegeven hebt.

  • Leden: als u uw eigen leden informeert met praktische en nuttige info zonder commerciële doeleinden, dan mag u hen ook zonder expliciete toestemming geautomatiseerde mails sturen. Dit valt binnen de GDPR onder ‘gerechtvaardigde belangen’.

  • Contactadressen: u mag altijd geautomatiseerde mail sturen naar contactadressen van het genre info@, contact@, hello@...

  • Bestaande klanten: u mag uw bestaande klanten op de hoogte brengen van een nieuw aanbod, op voorwaarde dat het om een bestaande (betalende) klant gaat en dat het om hetzelfde product gaat. Dit geldt dus vooral voor direct marketing mailing, niet voor nieuwsbrieven waarin u ook nog over andere zaken communiceert.

Let op: bestaande klanten kunnen aangeven geen mailings meer van u te willen krijgen. En dan moet u dat respecteren.

Meer informatie? Check onze publicatie: Digitale nieuwsbrieven

Ook interessant

Communicatie & informatie

Informatieveiligheid en cybersecurity duiden via film

Marc Vael

Bestel uw printeditie

Communicatie & informatie

Laat ons zeggen dat het (de) shit wordt.

Bart Derison

Bestel uw printeditie

Communicatie & informatie

Goedzoeker of goudzoeker

Nicole Vranken

Bestel uw printeditie

Communicatie & informatie

Webcare

Lie Lauwers

Bestel uw printeditie

Communicatie & informatie

2020 - Het visuele netwerk

Christophe Ruys

Bestel uw printeditie