Menu

11 soorten buitenactiviteiten voor in de kinderopvang

Akkoord, tijdens de winterperiode is buiten spelen niet altijd eenvoudig. Maar laat u niet afschrikken: er zijn nog genoeg droge dagen om deze 11 soorten activiteiten te organiseren!

14-11-2019 - door Tina Schuddinck

1. Avontuurlijk spelen

Buiten kunnen kinderen grenzen opzoeken en mag het al eens iets sneller, wilder, hoger, uitdagender. Kortom, buiten zijn er veel kansen voor avontuurlijk spel. Het komt erop aan om kinderen met risico’s te leren omgaan, risico’s te leren inschatten en hen hier te ondersteunen.

Voorbeelden: crossen met de fiets in de herfst, klimmen en klauteren, balanceren en evenwicht houden, hindernissen nemen, van de berg rollen, een vuurtje maken, op een parcours spelen, om het hoogst schommelen, op de wipplank of aan het klimrek hangen.

2. Bewegingsactiviteiten

Buiten kunnen kinderen zich uitleven. Ze raken hun energie kwijt en komen zo tot rust. Buiten is er meestal meer ruimte en meer mogelijkheden om te bewegen. U kunt buiten op allerlei manieren bewegen: van gewoon stappen tot hard rennen, kruipen en sluipen, fietsen, springen, voetballen, touwtjespringen, enzovoort. Bovendien zijn actieve activiteiten veel aangenamer in een buitenruimte. Ook wanneer kinderen tot rust willen komen, is buiten perfect: las een yoga- of gymnastiekmoment in openlucht in. Werkt altijd!

3. Bouwen en techniek

Kinderen bouwen graag. En buiten kunt u toch net dat ietsje groter, ruwer en origineler bouwen dan binnen. U kunt aan de slag met paletten, autobanden, takken en touw of andere natuurmaterialen. Dat biedt verschillende voordelen, omdat het ecologische én herbruikbare materialen zijn. Bij een bouwhoek of bouwactiviteit is best wel toezicht en ondersteuning nodig. Zorg ook voor voldoende veiligheid door bijvoorbeeld handschoenen, veiligheidshelmen, overalls en genoeg materiaal te voorzien. Tot slot is het ook handig als u ergens uw materialen en gereedschap kunt opslaan. Maar het kan ook kleiner, bijvoorbeeld een tentenkamp met een laken en wasspelden, keien of takken stapelen, een sneeuwpop maken, een berg bladeren enzovoort.

4. Lezen, vertellen en filosoferen

Buiten zijn er heel veel taalkansen. U kunt een rijke en gevarieerde woordenschat gebruiken.

Voor de allerkleinsten en kinderen met een andere thuistaal is dit een heel interessante wereld met nieuwe woorden. Verwoord de dingen die u ziet gebeuren. Of verwoord wat u zelf doet of ziet gebeuren bij de kinderen. U kunt taal verrijken door een verscheidenheid aan woorden en uitdrukkingen te gebruiken, verbanden te leggen met woorden die kinderen al kennen. Buiten kunt u veel taal uitlokken door open vragen te stellen en communicatiepogingen van kinderen uit te breiden: Weten jullie wat dit is, hoe dit ruikt, hoe dit smaakt. Kinderen kunt u uitdagen om te verwoorden wat ze precies aan het doen zijn of hoe ze dingen zullen aanpakken.

Maar u kunt buiten ook gewoon verhaaltjes lezen, vertellen of filosoferen in het gras of in de wilgenhut.

5. Onderzoek en ontdekken

Buiten zijn er massa’s dingen om te ontdekken en onderzoeken. Buiten kunt u de natuur ontdekken en onderzoeken met het hele lijf en alle zintuigen: ruiken aan bloemen, voelen aan het gras, kinderen ontdekken hoe planten groeien en direren leven, welke seizoenen er zijn, enzovoort.

6. Koken

Koken kunnen kinderen buiten als de beste. Ze maken spontaan zandtaartjes met natuurversiering, moddersoep met blaadjes, aardepasta met kastanjes, keien en stokjes. Echte kookattributen in de buitenkeuken (zoals een zeef of cupcakehouder) vergroten het speelplezier. U kunt samen vogelvoer maken met kosteloos materiaal zoals flessen en brikken. Op die manier leren ze meteen ook zorg dragen voor dieren.

7. Media en techniek

Ga op stap met het digitale fototoestel. Neem foto’s van wat u tegenkomt. Laat kinderen ook zelf foto’s nemen. Bekijk nadien welke planten, bomen en dieren u allemaal tegenkwam.

Kinderen vinden het ook leuk om met walkietalkies te spelen. Buiten kunnen ze zich ver van elkaar verstoppen en toch met elkaar communiceren. U kunt de walkietalkies ook vervangen door twee blikken die u met een draad met elkaar verbindt. Kosteloos, maar zeer waardevol.

8. Regelspel

Buiten zijn er heel wat regelspelen mogelijk: daar wordt in groep volgens bepaalde regels gespeeld. Denk maar aan allerlei balspelen, de klassieke jeugdbewegingspelletjes zoals zakdoek leggen, vlaggenstok, tussen twee vuren, enzovoort. Kinderen leren hierdoor regels en afspraken nakomen en samenwerken.

9. Muziek maken en zingen

Het voordeel is dat het er buiten al eens wat luider mag aan toe gaan. Bijvoorbeeld: trommelen op echte potten en pannen of emmers, musiceren aan de muziekmuur buiten, met stokjes slaan, enzovoort. U kunt ook kinderen uitnodigen die een instrument bespelen of het aan muzikale ouders vragen.

10. Tekenen, boetseren, knutselen en schilderen

Bijvoorbeeld met water schilderen op tegels of de muur. U kunt ook krijttekeningen maken, schaduwtekenen, met modder boetseren, tekenen in het zachte zand.

11. Uitbeelden, drama en fantasiespel

Buiten kunnen kinderen zich veel meer uitleven en hun fantasie de vrije loop laten. Alles wat er buiten te vinden is, kan speelgoed zijn en gebruikt worden in hun fantasiespel. Ze voegen fantasie toe aan materiaal en een stok is een paard om op te rijden, een tuinslang is een tankstation, enzovoort.

Een eerste stap in de fantasie is het nadoen van de werkelijkheid. Kinderen doen dagelijkse activiteiten na. Of ze bouwen levensechte dingen na en richten een bouwwerf in. Op iets oudere leeftijd gaan ze ook echt verzinnen en kunnen ze echt in een fantasiewereld komen waarin alles mogelijk wordt. Bied hen dan ook een verkleedhoek aan in uw buitenruimte.

Zeker voor baby’s is het van groot belang dat ze de buitenwereld ontdekken en met al hun zintuigen de eigenschappen van water en zand leren kennen. Laat baby’s dus in de tuin rondkruipen en op ontdekking gaan. Doe hen bijvoorbeeld een regensalopette aan. Baby’s genieten van dingen aanraken. Bij té slecht weer kunt u ook 'buiten naar binnen brengen' door bijvoorbeeld bladeren, zand, en houten blokken in de leefruimte te brengen, zodat ze deze buitenmaterialen in de voor hen vertrouwde omgeving leren kennen.

Meer informatie? Check dan onze publicatie Meer buiten - cahierreeks Kinderopvang.

 

Ook interessant

Zorg & welzijn

Meer buiten - cahierreeks Kinderopvang

Tina Schuddinck

Bestel

Zorg & welzijn

Mijn rug en ik

Hans Crampe

Bestel

Zorg & welzijn

Tijd voor agressiebeleid

Bestel

Zorg & welzijn

Ondernemerschap in de zorg

Arthur Vliegels

Bestel

Zorg & welzijn

Handleiding dementievriendelijke gemeenten

Veerle Baert

Bestel