Menu

Vermijd rugklachten in de kinderopvang

In de kinderopvang is tillen een dagelijkse taak. Peuters in bed leggen en optillen van de grond... Ook in de naschoolse opvang belast je vaak je rug met het opruimen van speelgoed en op schoot nemen van kleuters. Rugklachten durven de kop op te steken. Toch kun je de kans op klachten sterk reduceren, als je de dingen slim aanpakt.

09-01-2020 -

Dichtbij

Als je een kind oppakt van de grond, uit het bed of uit een stoel, ga er dan zo dicht mogelijk bij staan. Dicht bij je lichaam tillen is belangrijker dan dat je rug recht is tijdens het tillen. Focus daarom tijdens het tillen op de afstand tot je lichaam in plaats van op de vorm van je rug.

Kinderstoel

Bij een kinderstoel vormt het eetplankje vaak een hindernis om van dichtbij te tillen. Ga dan achter de stoel staan, zo hoef je niet extreem voorover te buigen om een kind uit de stoel te halen. Zelf op kleine kinderstoelen zitten is geen goed idee. In Nederland wordt meer gewerkt met hoge tafel en stoelen, ook voor de kinderen. Als dat niet het geval is, kun je zelf het beste op een verrijdbare stoel (bijvoorbeeld bureaustoel) of een zitbal zitten.

Op de vloer

De allerjongsten liggen en spelen vaak op een mat op de vloer. Voor je rug echter is het een hele last om een baby van de grond te tillen. Probeer te hurken wanneer je dit doet en trek je buik in. Als je rechtop gaat staan, verdeel je zo de last over je knieën, dijspieren en buik- en rugspieren.

Schone luier?

Soms kun je tillen beperken of vermijden. Heeft de baby of peuter gegeten? Kijk even de luier na voor je hem op de grond zet of in een wipper of box legt. Misschien is hij aan een schone luier toe... Als je die eerst geeft, hoef je hem straks niet nog eens optillen. Voor oudere kinderen bestaan trapjes die naar het verzorgingskussen leiden: zo klimmen zij er zelf op. Vraag aan ouders ook om hun kinderen makkelijke kledij aan te trekken. Een broekje met elastiek is voor je polsen minder belastend dan een nauwe jeans.

Meer tips? Check of download dan vrij dit bestand. Nog meer informatie? Check dan onze publicatie Mijn rug en ik
Bron: kiddo.net

Ook interessant

Zorg & welzijn

Meer buiten - cahierreeks Kinderopvang

Tina Schuddinck

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Mijn rug en ik

Hans Crampe

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Tijd voor agressiebeleid

Bestel uw printeditie

Zorg & welzijn

Ondernemerschap in de zorg

Arthur Vliegels

Bestel uw printeditie

Kinderopvang

26 Jun

Webinar: Sociale Media in de kinderopvang

Locatie: Zoom.us

Prijs: € 75

Schrijf u in