Samenwerken kan
Een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor de gezamenlijke werving en selectie van hun personeel is mogelijk, maar het hoeft ook niet. De aanstellende overheden kunnen ook onmiddellijk van start gaan. Het is niet nodig om de mogelijkheid tot gezamenlijke werving en selectie eerst in te schrijven in de lokale rechtspositieregeling.
De deelnemende besturen moeten indien nodig wel hun plaatselijke rechtspositieregeling aanpassen, aangezien ze voor gezamenlijke wervingen en selecties dezelfde regels moeten toepassen. Ze moeten de gezamenlijke selectie in de vacature vermelden, zodat dit voor kandidaten duidelijk is. De kandidaten kiezen zelf of ze solliciteren voor alle, dan wel voor één van de deelnemende besturen.
De deelnemende besturen moeten ervoor zorgen dat de hele procedure duidelijk en transparant is voor de kandidaten. Bijvoorbeeld: werkt men met een bindende rangorde of met een lijst van geslaagde kandidaten?
Verschillende mogelijkheden
Er zijn bij een gezamenlijke werving en selectie diverse mogelijkheden: besturen zijn op zoek naar een gezamenlijke kandidaat of zoeken elk apart een kandidaat; men doet een gezamenlijke selectie voor een gemeenschappelijke functie of voor bijvoorbeeld twee onderscheiden specifieke functies; men voert de sollicitatieprocedure volledig of slechts gedeeltelijk samen, enzovoort.
De betrokken besturen kunnen ook gemeenschappelijke wervingsreserves aan leggen. Daarvoor moet wel eerst de gemeentelijke rechtspositieregeling aangepast worden (art. 19 Besluit Externe Personeelsmobiliteit van 20 mei 2011). Ook hier is duidelijkheid voor de kandidaten belangrijk over het al dan niet bestaan van een wervingsreserve, het eventueel bindende karakter van de rangschikking, de duurtijd van de wervingsreserve, het aantal mogelijke weigeringen door een kandidaat enzovoort.