Menu

#SheDIDIT: Stimuleer ondernemerszin als vaardigheid bij jongeren

Ondernemersvaardigheden zijn essentieel voor toekomstige professionals. Er is echter een gemis aan methodes om te werken rond ondernemerschap, jongeren, diversiteit. Maak kennis met dit project.

02-09-2020 - door Karijn Bonne

Jongeren moeten worden voorbereid op ondernemen, als zelfstandige of werknemer. Tegelijkertijd zien we dat scholen diverser worden, net zoals de arbeidsmarkt en de maatschappij in het algemeen. Er is echter een  gemis aan methodes om te werken rond ondernemerschap én jongeren én diversiteit.

#SheDIDIT is er gekomen vanuit het gemis aan methodes om te werken rond ondernemerschap én jongeren én diversiteit. Er bestaan een aantal initiatieven die alvast twee van die drie elementen combineren. We denken bijvoorbeeld aan de ondernemerschapsprogramma’s van Vlajo en UNIZO op scholen. Of het project AZO!, waarin nieuwkomers en vluchtelingen van alle leeftijden naar ondernemerschap worden begeleid.

Maar de unieke combinatie van de drie elementen samen, waarbij tools voor ondernemerschap bij jongeren ook specifiek de insteek diversiteit hebben; of de tools om met diverse jongeren te werken rond ondernemerschap, is een lacune die wij invullen met deze publicatie. Onze aanpak is gebaseerd op ons onderzoek naar drijfveren en drempels rond ondernemerschap bij jongeren met diverse roots en meer dan twee jaar #SheDIDIT in de praktijk.

Een aantal evoluties maken de nood aan tools voor divers ondernemerschap bij jongeren alleen maar urgenter:

1. Het wegvallen van het attest bedrijfsbeheer en de bijbehorende vakken in het secundair onderwijs;

2. De toenemende diversiteit in scholen;

3. Het belang van ondernemingszin als 21ste-eeuwse vaardigheid.

Via deze publicatie kan je als leerkracht samen met de jongeren aan de slag met een ondernemend project. De online #SheDIDIT Design Your Business (DYB) tool laat jongeren toe hun ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Ze bestaat uit een reeks vragen, keuzes en uitdagingen waarop de antwoorden het traject verder bepalen. Bij elke vraag krijgen de jongeren tips en tricks van de rolmodellen via korte videos.

De gelijknamige publicatie is bedoeld voor iedereen die met jongeren – zowel meisjes als jongens – aan diversiteit en ondernemerschap wil werken, ofwel binnen een pedagogisch schoolproject ofwel daarbuiten. Het biedt tips en oefeningen, talloze verhalen en getuigenissen van diverse ondernemers en een tool om met jongeren stap voor stap een ondernemend traject te doorlopen.

Het boek wordt officieel gelanceerd op woensdag 14 oktober 2020. Wil jij er ook bij zijn, in levende lijve of liever online? Klik hier voor alle praktische info.

Ook interessant

Onderwijs

In dialoog

Montasser AlDe'emeh
Werner de Saeger

Bestel

Onderwijs

Doelenboek voor de lagere school

Bestel

Onderwijs

#(S)heDIDIT

Karijn Bonne

Bestel

Onderwijs

Een schooljaar in rechtsregels

Karen Weis

Bestel

Onderwijs

Over het leren van de kunst

William Ploegaert

Bestel

Onderwijs

Omgaan met schulden op school | pakket van 5

vzw SOS Schulden op School

Bestel