Menu

Intergenerationeel leren: maak kennis met het project Skippy

Ouderen denken vaak over jongeren als ‘de jeugd van tegenwoordig’ of ‘die jeugd heeft geen manieren meer’. Jongeren op hun beurt associëren ouderen vaak met saaiheid en vervelende verhalen over vroeger en hoe goed het toen wel niet was. Toch zouden beide generaties veel van elkaar kunnen leren. Maak kennis met het project Skippy!

14-07-2021 - door Jurn Verschraegen, Miet Timmers, Reinhilde Peeters

Professionals in de ouderenzorg en leerkrachten, mensen die met beide leeftijdsgroepen nauw samenwerken, zijn vaak de pioniers om aan te kaarten hoe jammer het wel niet is dat deze generaties zo weinig met elkaar in contact komen. Vanuit de idee dat jong en oud er baat bij hebben om elkaar te ontmoeten, ontstaan er in Vlaanderen en Brussel initiatieven die getuigen van veel creativiteit en inventiviteit. Bij de bouw van een nieuw woonzorgcentrum ontstond bijvoorbeeld het idee om een kinderopvang te integreren zodat jong en oud heel dicht bij elkaar leven. En een feest in een woonzorgcentrum bleek de ideale gelegenheid om het kinderkoor uit te nodigen.

Die intuïtie is prima. Verschillende organisaties en overheden ondersteunen die initiatieven. De projecten en programma’s zorgen voor fijne contacten en verbinden mensen, generaties en organisaties. Hun maatschappelijk nut staat als een paal boven water.

Maak hier uitgebreid kennis met het project Skippy, een samenwerking van het woonzorgcentrum Samen vzw en de buurt Wakken in Dentergem.

Nog meer inspiratie nodig? Check dan onze publicatie Samen verbindt. Ze staat vol informatie over de nieuwste intergenerationele samenwerkingen.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Buitenslapen - cahierreeks Kinderopvang

Evelyne Pauwels

Bestel

Zorg & welzijn

Fijne SOFA-momenten (map)

Katrien Peeters
Liesbet Van Vlasselaer

Bestel

Zorg & welzijn

Dementie: van begrijpen naar begeleiden

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

Handboek integrale jeugdhulp (15) - Jeugdhulp in tijden van corona

Karel De Vos
Hans Grymonprez
Kerger Denoix
Griet Roets
Rudi Roose
Pieter Verstraete

Bestel

Zorg & welzijn

Een nieuw paar ogen

Giselinde Bracke
Ine Hostyn
Ann Steverlynck
Sofie Verschaeve

Bestel

Zorg & welzijn

Therapeutische tuinen

Terra-Therapeutica

Bestel