1. Doorstroming en delen van informatie over het kind
De informatie die de verantwoordelijke of directie van de ouder ontvangt, moet doorstromen naar de leerkrachten en begeleiders. Dat kan op verschillende manieren:
- Bespreken op de wekelijkse teamvergadering
- Extra aandachtspunten aanduiden op de aanwezigheidslijst in de leefgroep
- Foto’s van de kinderen ophangen in de leefgroep, aan de achterkant de allergieën noteren
Wees wel voorzichtig met het uithangen van informatie van de kinderen. Houd rekening met privacy. Hang deze informatie bijvoorbeeld in een ruimte waar geen ouders, kinderen of onbevoegden komen. Als leerkracht merk je vaak ook als eerste dat een kind last heeft van bepaalde klachten. Geef deze informatie zeker ook door aan de ouders. Dat kan via een heen-en-weerschriftje of mondeling wanneer de ouders hun kind ophalen.
2. Contact met allergeen vermijden
- Houd toezicht tijdens het eten, zodat het kind niet uit een ander bord eet
- Maak de afspraak met kinderen dat koeken niet uitgewisseld worden
- Zet kinderen met een zware allergie zoals een noten- en glutenallergie samen aan een afzonderlijke tafel, zodat je hen gemakkelijk in de gaten kunt houden
Bij kinderen met zeer zware voedselallergieën kun je het allergeen volledig mijden uit de kinderopvang of de klas. Dit is niet overal evident. Indien jullie hiervoor kiezen, vergeet dan niet aan de ouders goed duidelijk te maken waarom dit gebeurt. Leg uit wat wel en niet kan.