Menu

10 tips voor een geslaagde theatervoorstelling

Al meer dan twintig jaar werkt An De Leenheer als docent Woordkunst in het deeltijds kunstonderwijs. De kinderen leren er op een creatieve manier omgaan met tekst en taal. Ze deelt nu haar lesmethodes en onderwijsvisie. Hierbij alvast tien tips die leiden naar een geslaagde voorstelling.

01-10-2020 - door An De Leenheer

1. Het succes van een voorstelling valt of staat met een goede voorbereiding.

2. Als je je tekst uit het hoofd kent, kan je vrijer spelen. Het komt ten goede aan jouw inlevings- en belevingsvermogen. Dit bezorgt je meer spelplezier. Het publiek merkt het zeker op en zal je plezier delen.

3. Wees je goed bewust van wat en waarom je iets zegt en doet tijdens jouw presentatie. Wie zin of betekenis geeft aan zijn of haar performance, komt overtuigender over.

4. Onderzoek het effect van wat je zegt en doet. Laat je helpen om het gewenste effect te vergroten. Vraag tijdens de repetities aan jouw medespelers om opbouwende tips te geven.

5. Als je voorstelling op een andere locatie doorgaat dan waar je repeteerde, is het aangewezen om de speelruimte te inspecteren. Een aantal repetities ter plaatse is geen overbodige luxe. Overweeg of je jouw manier van spelen en spreken dient aan te passen aan de ruimte: luider of stiller praten, grotere of kleinere bewegingen maken, verplaatsingen aanpassen.

6. Zorg ervoor dat de voorstelling spontaan en fris overkomt. Geef het publiek de indruk dat alles op het moment zelf ontstaat. Overweeg goed hoeveel repetities je nodig hebt. Te veel repeteren, kan leiden tot spelen op automatische piloot.

7. Zorg dat je goed uitgerust op het podium verschijnt. Wie wakker is, reageert alert en op een passende manier op de medespelers, het publiek en de ruimte.

8. Wees je bewust van het doelpubliek en van de gelegenheid waarvoor je speelt. Niet elke voorstelling is geschikt voor eender welk publiek en niet alle voorstellingen kunnen in eender welke situaties en op eender welke plaats gespeeld worden. De inhoud, de opbouw en de duur van de voorstelling dienen goed overwogen te worden als je een voorstelling maakt voor een specifieke doelgroep of voor een specifieke situatie of plaats.

9. Zorg voor een esthetisch mooi geheel. Passende, stijlvolle en tot de verbeelding sprekende attributen en kostuums maken je voorstelling af. Soms is het gebruik van attributen en kostuums niet nodig. Overweeg goed of ze functioneel zijn.

10. De uitdaging wordt groter als je weet dat er belangstelling is voor jouw optreden. Denk na over hoe je aan publiekswerving kan doen.

Meer informatie? Check onze publicatie Spelen met een tekst

Ook interessant

Onderwijs

Teamzorg is zelfzorg

Geertrui De Ruytter
Ann Martin

Bestel

Onderwijs

In dialoog

Montasser AlDe'emeh
Werner de Saeger

Bestel

Onderwijs

Doelenboek voor de lagere school

Bestel

Onderwijs

#(S)heDIDIT

Karijn Bonne

Bestel

Onderwijs

Een schooljaar in rechtsregels

Karen Weis

Bestel

Onderwijs

Over het leren van de kunst

William Ploegaert

Bestel