William Ploegaert, directeur van de academie KADE Beeldende Kunsten van Deinze, wil met dit boek vooral inspiratie doorgeven. “Ik was zelf decennialang leraar-kunstenaar en directeur in het DKO. Ik draag iedereen die wil werken aan een academie voor beeldende en audiovisuele kunsten een warm hart toe. Vandaar dat ik het belangrijk vond om mijn inzichten door te geven aan de nieuwe generaties”, vertelt Ploegaert.
Ploegaert behandelt concrete vragen in zijn boek. “Hoe zet je een visie voor een academie uit, die je vervolgens vertaalt in een artistiek-pedagogisch plan? Welke methode kies je als basis van je werking? Hoe organiseer je je academie in de praktijk, in het gebouw dat je ter beschikking hebt? En hoe kun je de nieuwe onderwijsdoelen evalueren bij je leerlingen? Voor al deze thema’s heb ik zowel achtergrondkennis als praktische verwijzingen – naar leerplannen of regelgeving – aangereikt”, aldus Ploegaert. Hij nodigt de lezer ook uit om via checks & challenges zijn of haar eigen organisatie te herdenken.
“Met dit boek wil ik zowel aspirant-leraren als ervaren leraren-kunstenaars die vandaag aan een nieuw schooljaar zijn begonnen, aanmoedigen om een concrete visie te omarmen. Als ik kan helpen om tot bepaalde werkvormen te komen die het DKO of het onderwijzen van kunst vooruit helpen, dan heb ik mijn doel bereikt”, besluit Ploegaert.
Voor OVSG, Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, waartoe 90% van de besturen van academies behoren, komt dit boek op het juiste moment. De academies zijn volop bezig de vernieuwde leerplannen te implementeren. Ook voor OVSG is het artistiek-pedagogisch project, ontwikkeld in overleg met alle betrokkenen, een cruciale voorwaarde voor kwaliteitsvol DKO.
“De inspiratie, prikkelende vragen en nuttige tools in dit boek kunnen een bijdrage leveren aan kwaliteitsvol en toekomstgericht onderwijs in de beeldende en audiovisuele kunsten in Vlaanderen en Brussel”, besluit Patriek Delbaere, algemeen directeur OVSG.