Menu

Waarom is veerkracht zo belangrijk als leerkracht?

Niet iedereen is even veerkrachtig. Sommige leerkrachten krijgen harde stoten te verduren, maar toch vinden ze snel weer hun evenwicht. Anderen blijven rondtuimelen, bijvoorbeeld tijdens de Coronacrisis. Jouw hoeveelheid veerkracht is genetisch bepaald en ook je opvoeding speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen ervan.

26-11-2020 - door Annick Jehaes

In het stresscontinuüm plaatst men de verschillende stappen in energieverlies naast elkaar. Aan één uiteinde noteert men burn-out als eindstadium na jarenlange mentale overbelasting. Aan de andere zijde van het continuüm vind je het positieve begrip veerkracht. Inzetten op veerkracht betekent dus ook inzetten op zelfzorg. Dit biedt een mooie kans om actief stappen te zetten in het vergroten van je welbevinden als leerkracht.

Klinkt simpel, toch? Maar wat maakt dan dat zoveel werknemers het moeilijk hebben. Zijn er dan geen concrete acties die je kan uitzetten? Absoluut. Zo weten we dat inzetten op beweging, een goede nachtrust en gezonde voeding helpt. Maar verder zijn er geen algemene stappen die je als leerkracht kan zetten om je eigen veerkracht te vergroten. Er bestaan geen 10 tips naar meer veerkracht die elke onderwijsprofessional kan volgen.

Acties die je veerkracht vergroten zijn immers erg persoonlijk. Wat werkt voor kleuterjuf Saar, is niet gegarandeerd succesvol voor leerkracht Tom of directeur Sofie. Inzetten op zelfreflectie is een eerste zinvolle stap. Neem als leerkracht de tijd om enkele dingen op een rijtje te zetten. Ga op zoek naar de dingen die voor jou werken. We zijn immers allen erg verschillend. De leraar bestaat niet, net zoals het onderwijs ook niet trouwens.

Bepaal als leraar dus waar jij energie van krijgt. Zoek uit wat jij belangrijk vindt. Wat doe je graag in je takenpakket? Wat vind jij waardevol? Welke normen hanteer je en hoe zie je jezelf als leerkracht? Welke kennis en vaardigheden kon je vlot verwerven? Welke drijfveren neem je mee naar de klas? Maak eens de balans op in je loopbaan.

De authentieke antwoorden op deze vragen, zullen je als leerkracht ongetwijfeld inspireren om heel persoonlijke en passende stappen te zetten naar meer veerkracht. Zet voluit in op energiegevers en durf gerust te rekenen op hulp op weg naar je doel. Voor onze job is het nodig dat we kunnen omgaan met veranderingen en onverwachte elementen. We werken immers met kleuters, leerlingen, studenten, cursisten, collega’s, ouders,… Dit samenwerken is erg boeiend, maar het vraagt ook wel wat.

De verschillende waarden en normen, de aanvullende persoonlijkheden, de vele complementaire sterktes en de vele straffe visies binnen onderwijs vragen mildheid en openheid. De vele leerkrachten op onze steeds veranderende en maatschappelijk erg relevante werkplek houden daarom best geregeld halt om in te zetten op de eigen veerkracht.

Meer informatie? Check dan onze publicatie Veerkrachtig voor de klas.

Ook interessant

Onderwijs

Spelen met een tekst

An De Leenheer

Bestel

Onderwijs

De creatieve performer

Ivan Schauvliege

Bestel

Onderwijs

Meer weten over (effectief) leren

Marc Van den Brande
Wouter Smets

Bestel

Onderwijs

Verschillen in onderwijs

Bestel

Onderwijs

Tucht voor onderwijspersoneel in stedelijk en gemeentelijk onderwijs

Hildegard Schmidt

Bestel

Onderwijs

De leraar is een team

Luc De Man
Els Gallin

Bestel