Menu

Videocoaching: Kwaliteitsvolle interactie als hefboom

Interactie met jonge kinderen in beeld en in gesprek brengen: dat is wat videocoaching op een krachtige manier mogelijk maakt. Videocoaching is een motor voor groei in kwaliteitsvolle interactie met jonge kinderen. Ook het beleid zet kwaliteitsvolle interactie als hefboom steeds meer centraal.

08-01-2021 -

Kwaliteitsvolle en positieve interacties in een rijke en stimulerende omgeving zijn cruciaal voor kinderen in ontwikkeling. Een krachtig kind ontwikkelt in een stimulerende context: in interactie met anderen (kinderen én volwassenen) en in een ondersteunende omgeving (ruimte en materialen). 

Ook het beleid zet kwaliteitsvolle interactie als hefboom steeds meer centraal:

  • De dimensies emotionele ondersteuning, educatieve ondersteuning en omgeving binnen het zelfevaluatie-instrument MeMoQ illustreren dit voor de opvang van baby’s en peuters (Declercq, Janssen, Daems, Hulpia, Van Cleynenbreugel, Laevers, & Vandenbroeck, 2016).
  • In het beroepsprofiel voor leraren is er een duidelijk spoor naar het belang van kwaliteitsvolle interacties in de klas: de leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen én de leraar als opvoeder (Aelterman, Meysman, Troch, Vanlaer, & Verkens, 2008).
  • In het voorstel decreet voor de organisatie van buitenschoolse opvang en activiteiten, wordt het belang van kwaliteitsvolle interacties tussen medewerkers en kinderen letterlijk benoemd als minimale kwaliteitsvoorwaarde (Schryvers, Jans, Saeys, De Meulemeester, Jans, & Wouters, 2019).
  • Uit onderzoek blijkt dat een kwaliteitsvolle interactie tussen volwassenen en jonge kinderen duidelijk positieve effecten heeft op de ontwikkeling van kinderen, ook op latere leeftijd (o.a. van IJzendoorn, Dijkstra, & Bus, 1995; Zink & Smessaert, 2009). Zeker voor kinderen uit kansengroepen kunnen kwaliteitsvolle interacties een groot verschil uitmaken op lange termijn (Leseman, 2009; NCKO, 2011).
Aan de slag gaan met videocoaching? Check dan onze publicatie Een nieuw paar ogen.

 

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel