Menu

Waarom mantelzorgers zo belangrijk zijn voor onze woonzorgcentra

In samenwerking met de Hogeschool UCLL lanceren we een gids met tips en tricks voor een structureel beleid ten aanzien van mantelzorgers. De publicatie komt er op vraag van mantelzorgverenigingen en is ook gemaakt in samenwerking met woonzorgcentra en mantelzorgers zelf.

28-01-2021 -

Tegen 1 januari 2023 moeten alle woonzorgcentra een structureel beleid ingevoerd én uitgetest hebben tegenover mantelzorgers. Volgens schattingen zijn er zo’n 600.000 Vlamingen actief als mantelzorger voor hun naasten. Vaak zijn mantelzorgers zichtbaar aanwezig in de thuissituatie, maar lijkt die zorg te stoppen wanneer de naaste verhuist naar het woonzorgcentrum. Niets is minder waar.

Voor mantelzorgers is die verhuis van een familielid of vriend naar een woonzorgcentrum zwaar: het gaat vaak gepaard met gevoelens van onmacht, opluchting, gemis of schaamte. Mantelzorgers moeten nadien ook op zoek naar een nieuwe rol in de omgeving van het woonzorgcentra. Het is voor woonzorgcentra van groot belang om mantelzorgers daarin te ondersteunen en ze nauw te betrekken. Een woonzorgcentrum haalt immers veel voordelen uit een optimale relatie tussen mantelzorgers, bewoners en hun zorgverleners.

Check hier alle praktische informatie over onze publicatie Fijne SOFA-momenten.
Check hier alle informatie over het webinar Fijne SOFA-momenten, georganiseerd door de Hogeschool UCLL. Voor de forfaitaire prijs van 45 euro kan je alle zes ouderenzorg-webinars volgen. Deelnemers aan het webinar kunnen de publicatie na afloop aan kortingstarief aankopen.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Gids PVF

Onafhankelijk Leven vzw

Bestel

Zorg & welzijn

PEP-talk voor toekomstige ouders

Habadia El Asjadi
Najua El-Fakeh
Maëlle De Coninck
Kim Van Hoof

Bestel

Zorg & welzijn

Handboek financiering residentiële ouderenzorg | Print + digitaal met abonnement

Evi Beyl

Bestel

Zorg & welzijn

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking (werkboek)

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

HealthLi Buurtkompas

Joke Coussement
Leen Haesaert
Karolien Baldewijns

Bestel

Zorg & welzijn

Veerkracht is meerkracht

Inge Pasteels
Jan Smits
François Didden
Simon Ashworth

Bestel