Veel teams moeten momenteel functioneren in een niet-evidente context. Er is de hoogspanning qua emoties, een lawine aan negatieve berichtgeving, een vloedgolf aan verandering, een sterke huidhonger, digitale migraine en het gemis aan menselijk contact. Een gevaarlijke cocktail, die geroddel in teams vaak aanwakkert én triggert. De fricties in samenwerkingen, breuken in onderling begrip, roddels en misinterpretaties ten gevolge van de coronacrisis rijzen dan ook als paddenstoelen uit de grond en maaien de weinige energie weg die er nog is bij mensen.
Naast het mentale welzijn en de mensen gemotiveerd houden én perspectief blijven bieden, is het de taak voor leidinggevenden om er alert voor te zijn en in te grijpen waar nodig. Grenzen aangeven, duidelijk communiceren en investeren in een warm teamklimaat. Geroddel is namelijk nooit onschuldig en het stopt niet vanzelf. Het is een inbreuk op het onderlinge vertrouwen en slaat blijvende kraters in de samenwerking tussen teamleden.
Bovendien is roddelen de voorloper van pestgedrag. Er wordt nog teveel struisvogelgedrag gehanteerd in organisaties, er wordt wat lacherig over gedaan, maar het is echt wel een niet te negeren problematiek.
Dus trek je moedige schoenen aan en roddel morgen eens positief over elkaar en sta eens stil bij het effect van roddelen in een team. Het zal veel verschil maken.