Menu

Voor dansleerkrachten: De creatieve performer

De Onderwijsvereniging voor Steden en Gemeenten (OVSG) en Politeia lanceren naar aanleiding van de Dag van de Dans hun nieuwste publicatie. De creatieve performer ondersteunt dansleerkrachten en al wie met beweging of dans werkt om meer creativiteit in de lessen te brengen.

23-04-2021 -

De publicatie is geschreven door danser, choreograaf en docent Ivan Schauvliege. Hij baseert zich op zijn eigen ervaringen en op zijn onderzoek naar de ervaringen van andere improvisatieleerkrachten of -makers. “Vanuit die bevraging deel ik de beste praktijken, methodes en tal van nuttige opdrachten”, vertelt Schauvliege.

Daarnaast sluit het boek aan bij de nieuwe eindtermen voor het deeltijds kunstonderwijs. “Kerncompetenties zoals creëren, innoveren en onderzoeken zijn belangrijk in het vernieuwde DKO”, zegt Tina Van Roy, pedagogisch begeleider dans. “Zoeken naar je authenticiteit, intuïtie en inspiratie zijn belangrijke onderzoeken van een kunstenaar. In dit boek komt aan bod hoe je daarmee aan de slag kunt gaan in de praktijk.”

De doelgroep bestaat niet alleen uit leraren van academies, het boek kan net zo goed gebruikt worden in het leerplichtonderwijs (beweging, muzische vorming, lichamelijke opvoeding), in het hoger onderwijs of door de sector van de amateurkunsten. Daarnaast is de content nuttig voor iedereen die betrokken is bij dans en podiumkunsten. Ook van uitvoerende danskunstenaars wordt immers steeds meer creativiteit en artisticiteit verwacht. Choreograaf Ivan Schauvliege ondersteunt hen bij hun creatieve proces.

Over Ivan Schauvliege

De Belgische danser en choreograaf Ivan Schauvliege (°1985) behaalde zijn Bachelor diploma als danser met specialisatie choreografie aan de Rotterdamse Dansacademie in 2008. Hij begon op jonge leeftijd zijn eigen werk te maken dat opgevoerd werd in verscheidene theaters en festivals in België en Nederland. Hij danste en choreografeerde voor de Vlaamse opera, Opera Today, Foundation Béjart en maakte repertoire voor de Codarts Hogeschool voor de Kunsten, de Europese Commissie, Sogni, ensemble ‘Europa Ritrovata’ en Dansstudio Arabesque.

Op dit moment is hij leraar improvisatie en choreografie aan de Kunstacademie Zaventem en de Kunsthumaniora Brussel en verzorgt hij workshops improvisatie, improvisatiedidactiek en compositie voor o.a. Codarts Hogeschool voor de Kunsten, OVSG en de Koninklijke Balletschool Antwerpen.

Vorming volgen?

OVSG plant een vormingstraject over dit thema voor schooljaar 21-22. Wens je op de hoogte gehouden te worden, check dan www.ovsg.be/professionalisering of stuur een mailtje naar viviane.delhez@ovsg.be.

Check onze publicatie De creatieve performer

OVSG

Ook interessant

Onderwijs

Muzische vorming breed evalueren

Bestel

Onderwijs

Leer Lokaal Verzamelmap

OVSG

Bestel

Onderwijs

Iedereen telt

Luc De Man
Marc Van den Brande

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Onderwijs

De toekomst van het onderwijs aan jonge kinderen

Bestel

Onderwijs

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

Jurgen Bal

Bestel