Menu

Werken na kanker: je staat er niet langer alleen voor

Werkhervatting is voor veel (ex-)kankerpatiƫnten een belangrijke stap om na het ziek zijn de draad opnieuw op te pikken. Voor velen is weer aan de slag gaan evenwel totaal geen evidentie.

03-05-2021 - door Sterpunt Inclusief Ondernemen

Lichamelijke, cognitieve en psychische gevolgen van de aandoening en de behandeling kunnen zorgen voor twijfels en onzekerheden in de terugkeer naar werk. De wettelijke mogelijkheden tot re-integratie zijn niet altijd bekend, alsook de rol van de verschillende actoren hierin (denk aan bedrijfsarts, adviserend arts, behandelend arts). Rentree biedt daarom individuele coaching en begeleiding aan de werknemer of werkzoekende in het volledige proces van werkhervatting. Ook de werkgever is hierbij gebaat.

Rentree

Een Rentree-begeleidingstraject gebeurt aan de hand van individuele gesprekken met een deskundige coach en bestaat uit drie fasen. In de eerste fase ligt de focus op de werknemer of werkzoekende. Daar wordt onder meer stilgestaan bij de impact van de ziekte en behandeling op het functioneren, de visie en beleving rond werkhervatting, de wettelijke mogelijkheden en betrokken actoren in het proces. In de tweede fase wordt de werkhervatting concreet voorbereid aan de hand van een terugkeerplan of actieplan. De derde fase omvat de opvolging eenmaal de persoon weer aan het werk is.

Elk traject is uniek. De focus ligt steeds op werk, maar afhankelijk van de vraag of nood van de (ex-)kankerpatiënt komen er in de fases andere thema’s aan bod. Ook mensen die het werk reeds hervat hebben of zijn blijven werken tijdens de behandeling kunnen bij Rentree terecht voor een begeleiding op maat.

Meer weten over Rentree of andere werkplekinstrumenten? Check onze publicatie Inclusief werken en ondernemen

Ook interessant

Sociaal beleid & werk

Een (t)huis voor iedereen

Vlaamse Maatschappij Sociaal Wonen

Bestel

Sociaal beleid & werk

Strategisch plannen in de sociale economie

Febecoop Vlaanderen Brussel vzw

Bestel

Sociaal beleid & werk

Handboek Schuldbemiddeling

Robin Van Trigt
Jan Vansantvoet

Bestel

Sociaal beleid & werk

Wegwijzer naar een integrale hulpverlening | 9e editie

Ria Vandaele

Bestel

Sociaal beleid & werk

Inclusief werken en ondernemen

Sterpunt Inclusief Ondernemen

Bestel

Sociaal beleid & werk

Cahier Bouwen aan een Breed Sociaal Beleid: Maatschappelijk werk, sluitstuk van een breed sociaal beleid (5)

Peter Cousaert
Hans Grymonprez
Maria Bouverne-De Bie
Marjolijn De Wilde
Griet Briels
Katty Creytens
Katrien Boone

Bestel