Menu

Auteur in de kijker: Ivan Schauvliege

Ivan Schauvliege (°1985) is een Belgische danser, choreograaf en docent.

01-07-2021 -

Hij behaalde zijn bachelordiploma als danser met specialisatie choreografie aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in 2008. Hij begon op jonge leeftijd zijn eigen werk te maken dat opgevoerd werd in verscheidene theaters en festivals in België en Nederland. Hij was assistent choreografie van Michael Schumacher en was vaak te gast als bewegingsadviseur en assistent regie bij Opera Vlaanderen.

Hij maakte repertoire voor Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Opera Today, Foundation Béjart, de Europese Commissie, Sogni, Europa Ritrovata,CHPT01, Dansstudio Arabesque en De Compagnie Lier.

Op dit moment is hij actief als leerkracht improvisatie en choreografie aan de Kunsthumaniora Brussel en verzorgt ook workshops improvisatie(didactiek) en compositie voor Codarts, het OVSG, de Koninklijke Balletschool Antwerpen en vele anderen.

Hij schreef voor Politeia het boek De creatieve performer en daarover zegt hij het volgende:

“In mijn prille dansstudies werd het meteen duidelijk dat ik een grote voorliefde had voor improvisatie en creatie. Improviseren en maken was iets dat ik instinctief deed. Ik maakte één stuk per jaar met mijn klasgenoten en improviseerde telkens ik een lege studio of een verlaten podium vond. Mijn voorliefde voor improvisatie kwam vanuit het gegeven dat het voor mij als jonge performer op een natuurlijke manier naar buiten kwam. Toen ik op hogeschool eindelijk improvisatie en compositie als vak kreeg, leek dit zelfs bijna een opluchting voor mij."

"Vanuit mijn natuurlijke interesse ben ik op latere leeftijd meer naar improvisatie in een bredere context gaan kijken. Als ik kijk naar bewegers die improvisatie beoefenen, zie ik een spontaniteit en een unieke, vaak complexe kwaliteit. Het is als een intens gesprek waarin de woorden vloeien en geladen zijn met spanning. Als performer of als toeschouwer kan je voelen dat er iets tot leven komt. Alsof ruimte, tijd en lichamen harmonie creëren op een manier die af en toe zelfs voorbestemd lijkt te zijn. Alsof alles al in de ruimte aanwezig was en je alleen je lichaam hoeft te lenen om het leven in te blazen."

Ivan heeft dit boek samengesteld om zijn ervaringen met creativiteit als maker en als docent in het kunstonderwijs te kunnen delen met anderen. Als leerkracht heeft hij zich – voortvloeiend uit zijn natuurlijke interesses – gespecialiseerd in improvisatie, compositie en creatief proces.

"Deze elementen verwerk ik in mijn lessen die ik geef op allerhande niveaus en voor verschillende leeftijden. Daarnaast deel ik een aantal van de opdrachten en praktijken die ik voor mijn leerlingen heb ontwikkeld en die de basis vormen voor mijn lessen en creatieve processen. Ik geloof dat de inhoud van dit boek toepasbaar kan zijn op eender welk soort performer. Ik maak geen onderscheid tussen een liefhebber van de podiumkunsten, een performer in opleiding of iemand die al in het podiumkunstenveld staat, omdat elke goede performer blijft leren en evolueren. Ik kies ervoor het woord ‘performer’ te gebruiken, omdat de opdrachten en vaardigheden met allerhande performers, in verschillende stadia van hun ontwikkeling, gedeeld kunnen worden.”

Meer informatie? Check onze publicatie De creatieve performer

Ook interessant

Onderwijs

Leer Lokaal Verzamelmap

OVSG

Bestel

Onderwijs

Iedereen telt

Luc De Man
Marc Van den Brande

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Onderwijs

De toekomst van het onderwijs aan jonge kinderen

Bestel

Onderwijs

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

Jurgen Bal

Bestel

Onderwijs

Zeg het maar

Vera Van de Velde

Bestel