Menu

Gloednieuwe opleidingsreeks voor strafrechtadvocaten: strafzaken uitgelicht aan de hand van drie onderzoeksmethoden

In samenwerking met strafrechtadvocaat Rik Vanreusel (advocatenkantoor De Groote – De Man) organiseert Politeia dit najaar een gloednieuwe, driedelige opleidingsreeks voor strafrechtadvocaten. Iedere opleiding zal een bepaalde onderzoeksmethode centraal zetten die frequent wordt gebruikt in het afhandelen van strafzaken.

26-08-2021 -

Als advocaat is het van het grootste belang om op de hoogte te zijn van de gebruikelijke onderzoeksmethoden in een strafzaak. DNA- en telefonieonderzoek zijn veelvoorkomend in een strafzaak, een leugendetector wordt minder frequent gebruikt. Toch is het zeker niet minder belangrijk en kan dit ook gezien worden als een zeer nuttige bijdrage in een strafonderzoek. Met deze opleidingsreeks is het de bedoeling van Politeia om strafrechtadvocaten en magistraten nog dieper onder te dompelen in deze drie onderzoeksmethoden. De sprekers zullen een gedetailleerde en diepgaande analyse geven van iedere onderzoeksmethode, elk op hun eigen manier en via hun eigen technieken en werkwijze.

De reeks gaat van start met een sessie over het gebruik van de polygraaf (leugendetector) als bewijs in strafzaken. Als professor in de Forensische Pyschologie en tevens een fervent spreker op workshops en lezingen inzake leugendetectie is Bruno Verschuere de geschikte man om de werking van een leugendetector toe te lichten. Aan de hand hiervan zal hij een inkijk geven in het menselijk brein. Er wordt met een sceptische blik gekeken naar de accuraatheid van een dergelijk apparaat en of er al dan niet mogelijkheden zijn tot het omzeilen ervan. Kortom, de spreker zal tijdens de opleiding een objectieve, sceptische blik werpen op het gebruik van een polygraaf als bewijs in strafzaken.

Ook DNA-onderzoek valt niet meer weg te denken als belangrijke bewijsfactor in strafzaken. Waar in de eerste opleiding leugens centraal stonden, daar draait de tweede opleiding uit de reeks volledig rond de waarheid. DNA liegt namelijk nooit. Sinds 1987 fungeert DNA dan ook als wettig en overtuigend bewijsmateriaal. Echter, 34 jaar geleden was er nog een heleboel DNA nodig om een dader te vinden. Nu is het kleinste druppeltje bloed ook al voldoende. Daarbij komt ook dat de databank van DNA-stalen die werden afgenomen de afgelopen decennia almaar uitbreidt, waardoor er meer mensen in de databank terechtkomen en er vervolgens een grotere kans is op een match. Desondanks de uitgebreidere databank en het snellere verloop van DNA-onderzoek blijft het nog steeds geen evidentie om de resultaten ervan juist in te schatten en correct te evalueren. Spreker Dieter Deforce is als hoofdonderzoeker bij het labo Farmaceutische Biotechnologie helemaal thuis in de wereld van DNA-onderzoek en zal ingaan op de belangrijkste topics waar men als professional in de criminele wereld mee in aanraking komt en zal eveneens wijzen op mogelijke valkuilen. Hij wordt hierin bijgestaan door medeorganisator Rik Vanreusel, die zal focussen op de wettige bewijswaarde van DNA op verplaatsbare objecten op basis van relevante rechtspraak.

Waar de leugendetector voornamelijk gericht is op het opsporen van leugens in iemands verklaring en DNA zich toespitst op de waarheid, daar kan telefoononderzoek een beetje in het midden worden geplaatst. Enerzijds kunnen telefoondata niet worden tegengesproken en kunnen verwijderde, ophefmakende berichten en/of documenten vaak nog opgevist worden, anderzijds kan het dan weer niet achterhalen wat er in een telefoongesprek juist gezegd is geweest en kan de telefooneigenaar hier evengoed over liegen. Toch kan het net als DNA-onderzoek doorslaggevend zijn in de bewijslast. Hierbij nemen we het meest recente Sky-onderzoek als voorbeeld, waarbij een deel van de Antwerpse drugswereld werd blootgelegd via een beveiligde chatapp op Sky ECC-telefoons een volledige drugswereld via versleutelde WhatsApp-berichtjes werd blootgelegd. Telefonieonderzoek is dus zeker en vast een handige onderzoeksmethode om bewijzen te verzamelen in een strafonderzoek. Echter, door de voortdurende evolutie van de digitale wereld moet de wetgeving voortdurend aangepast worden aan nieuwigheden, om fouten te vermijden. Spreker Philip Daeninck, zelf strafrechtadvocaat, biedt een handige houvast in de ingewikkelde, evoluerende wereld van het telefonieonderzoek. Aan de hand van praktische overzichten, gekoppeld aan de meest recente wetsartikelen, zal hij een uiteenzetting geven van de verschillende onderzoekshandelingen die nodig zijn in een dergelijk onderzoek en biedt hij de juridische wereld een helpende hand in het vermijden van fouten inzake telefonieonderzoek.

Meer praktische informatie over de data, locaties en sprekers zijn terug te vinden op de Politeia-website. Geïnteresseerden in de opleidingsreeks kunnen zich inschrijven voor de volledige opleidingsreeks of voor iedere opleiding afzonderlijk op www.politeia.be/nl/opleidingen.

Ook interessant

Recht

Codex algemene verordening gegevensbescherming

Dirk De Bot

Bestel

Recht

Codex Privacy: regelgeving op internationaal en Europees niveau | Print

Frankie Schram

Bestel

Recht

Reeks Privacy & Persoonsgegevens | Print + Digitaal

Frankie Schram

Bestel

Recht

Motivering van bestuurlijke besluiten en beslissingen | Print + digitaal met abonnement

Frankie Schram

Bestel

Recht

Privacy en gegevensbescherming van de werknemer in de private en publieke sector (P&P)

Koen Naert

Bestel

Recht

Strafrechtelijk beleid

Tom Vander Beken

Bestel