Menu

Welke e-mailadressen mag je verzamelen om een mailing naartoe te sturen?

Hoe aanlokkelijk het ook is om voor een mailing e-mailadressen te gaan sprokkelen in je archieven, bij externe organisaties of in je adressenboekje, toch doe je dat beter niet. Het druist tenslotte in tegen de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

30-08-2021 -

Natuurlijk wil je als organisatie zo veel mogelijk mensen bereiken en uitnodigen voor je werking, eetfestijn, optreden of festival. Voor de invoering van AVG was dat vrij makkelijk. Je verzamelde alle e-mailadressen die je maar te pakken kreeg en je bewaarde ze in je mailbestand voor promotie van je activiteiten.

Dit kan niet meer, je mag enkel nog mensen promotionele mails, nieuwsbrieven, uitnodigingen per mail verzenden als ze daar zelf hun toestemming voor gaven of naar ‘klanten voor een gelijkaardig product’. Als er een klant-relatie is, mag je mensen ook na de aankoop mails verzenden zolang er een verband is met het gekochte product of de geleverde dienst.

Concreet kan je concluderen dat je, wat promotionele mailings betreft, enkel nog je uitnodiging mag verzenden naar de mensen met wie je een ‘klant’-relatie hebt of naar wie er toestemming voor gegeven heeft.

We maken een onderscheid tussen die promotionele mailings en de inhoudelijke of operationele/praktische mailings. Informatieve mails naar je leden en deelnemers met praktische informatie over de activiteit waaraan ze deelnemen en inhoudelijke info over de vereniging waarvan ze lid zijn, kan je wel nog naar de geïnteresseerden en betrokkenen bij je organisatie zenden, vanuit het principe van gerechtvaardigd belang en noodzakelijk voor je werking.

Meer informatie? Check onze publicatie 'Handboek vzw's'. 

Ook interessant

Communicatie & informatie

Later word ik strateeg

Philippe De Vries
Maarten Debecker

Bestel

Communicatie & informatie

Webcare

Lie Lauwers

Bestel

Communicatie & informatie

Persoonsgegevensbescherming en informatiebeveiliging

V-ICT-OR

Bestel

Communicatie & informatie

Digitale Nieuwsbrieven

Kristof D'hanens

Bestel

Communicatie & informatie

2020 - Het visuele netwerk

Christophe Ruys

Bestel

Communicatie & informatie

Allemaal digitaal?

Ilse Mariƫn
Sara Van Damme

Bestel