Menu

Duurzame doelstellingen: ook in de kinderopvang!

Van 18 tot 25 september 2021 vieren we de zesde verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Daarom organiseert de VVSG voor de vierde maal op rij de Week van de Duurzame Gemeente.

23-09-2021 - door Leen Dom, Sarah Vorsselmans, Dietlinde Willockx

Wie vandaag een krant openslaat, heeft veel kans om de term ‘duurzaam’ tegen te komen: duurzaam bouwen, duurzaam consumeren, duurzame landbouw en noem maar op. De duurzame aanpak moet een antwoord bieden op een aantal problemen waarmee onze wereld vandaag de dag kampt: te grote afvalstromen, plastic troep en klimaatopwarming, eveneens termen die je vandaag vaak tegenkomt. Al tientallen jaren kaarten mensen deze problemen aan, maar vandaag groeit de belangstelling meer dan ooit, onder meer door de jongeren die er aandacht voor vragen.

Ook het Pedagogisch Raamwerk voor de kinderopvang van baby’s en peuters verwijst naar duurzaamheid. Meer nog, het beschrijft ‘opvoeden voor een duurzame samenleving’ als een opdracht voor de kinderopvang. Maar wat is dat precies, een duurzame samenleving? En hoe kan de kinderopvang daaraan bijdragen? Die vragen zijn moeilijk te beantwoorden. Het begrip duurzaamheid is immers ruim en abstract en de samenleving kent vele lagen en aspecten.

In het cahier Duurzame ontwikkeling in de kinderopvang proberen we duurzame kinderopvang tastbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Het Cahier is bedoeld als een inspiratiebron en leidraad om in je kinderopvangorganisatie te werken aan duurzaamheid:

  • Wat is duurzaamheid?
  • Waarom is het in de kinderopvang van belang?
  • Welke algemene principes kan je hanteren om een duurzame werking op te zetten?

Je krijgt er concrete tips om te werken aan een duurzame visie, een duurzame organisatorische werking en een aanbod dat kinderen en hun gezinnen onderdompelt in het thema duurzaamheid.

Een voorbeeld:

Duurzaam poetsen en wassen

Veel onderhoudsproducten en wasproducten zijn schadelijk voor onze omgeving. Ze komen in het oppervlaktewater terecht en vervuilen ons drinkwater. Vooral producten als ammoniak en bleekwater zijn slecht voor het milieu. Onderhoudsproducten op basis van plantaardige grondstoff en zoals azijn, soda en bruine of groene zeep zijn veel minder belastend voor planten en dieren. En je krijgt er alles mee schoon! Door aandacht te schenken aan de poetsmiddelen die je gebruikt, werk je dus aan de SDG’s ‘Leven in het water’ (14) en ‘Leven op het land’ (15).

Wist je dat …

  •  je zelf afwasmiddel kunt maken door een grote opscheplepel met soda te mengen met een eetlepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout) en een liter heet water? Even schudden en klaar.
  • je ook zelf wasmiddel kunt maken? De recepten en uitleg vind je hier.
  • een vaatwasser soms minder water verbruikt dan een afwas met de hand? Of hij helemaal energiezuinig is, hangt af van de manier waarop je het afwaswater opwarmt.
  • je de was best ophangt? Droogkasten kosten veel energie. Gebruik je toch af en toe een droogkast, maak dan zeker de stoffilter leeg. Anders verbruikt de droogkast nog meer energie.
Meer informatie? Check het cahier Duurzame onwtikkeling in de kinderopvang.

 

Ook interessant

Zorg & welzijn

Buitenslapen - cahierreeks Kinderopvang

Bestel

Zorg & welzijn

Fijne SOFA-momenten (map)

Katrien Peeters
Liesbet Van Vlasselaer

Bestel

Zorg & welzijn

Dementie: van begrijpen naar begeleiden

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

Handboek integrale jeugdhulp (15) - Jeugdhulp in tijden van corona

Karel De Vos
Hans Grymonprez
Kerger Denoix
Griet Roets
Rudi Roose
Pieter Verstraete

Bestel

Zorg & welzijn

Een nieuw paar ogen

Giselinde Bracke
Ine Hostyn
Ann Steverlynck
Sofie Verschaeve

Bestel

Zorg & welzijn

Therapeutische tuinen

Terra-Therapeutica

Bestel