Menu

Pet practice

Wanneer je vaak improviseert of creatief werkt, zullen je performers de kans krijgen om creatief en artistiek te groeien. Hopelijk kan je ook een positieve evolutie zien in hun overtuigingskracht en zelfzekerheid als performer. Je gaat steeds weer op een andere manier bepaalde vaardigheden en attitudes stimuleren in je praktijk. Of je nu inzet op enthousiasme, coördinatie of ruimtelijke aanwezigheid, in deze vaardigheden zullen we nooit ‘af’ zijn omdat er steeds meer te ontdekken valt.

07-10-2021 - door Ivan Schauvliege

Ruimtelijke aanwezigheid is een vaardigheid die je op vele manieren kan versterken. Het behoort tot een van die dingen die we allemaal zien en kunnen herkennen als dansers, maar die zich in de weinig feitelijke zone bevindt. Een performer die in de ruimte staat, eist die ruimte op en neemt verantwoordelijkheid voor wat daar gaat gebeuren. Je kan dit ondersteunen door opdrachten te maken rond ruimtelijke perceptie en algemene ruimtelijke bewustheid, maar misschien is het een goed idee om voor een langere periode diepgaander te werken.

De pets of huisdieren waarover het in de pet practice-methode gaat, zijn honden en katten. De methode verdeelt zich dan ook in twee praktijken, dog practice en cat practice. Ze hebben elk een set voorbereidingsopdrachten en ondersteunende praktijken. Het uiteindelijke idee van de twee luiken van pet practice, is de ingesteldheid die je gebruikt bij het improviseren. Je kan deze ingesteldheid ook gebruiken om te maken of te performen. De methode richt zich niet enkel op dans, maar kan ook gebruikt worden voor acteurs of performers in het algemeen. Het comfort waarmee een performer de praktijk aangaat, zal erg van de aanleg van die performer afhangen. Sommigen zijn van nature meer kat, anderen meer hond, maar je kan beiden aanleren.

In dog practice laten we ons inspireren door het onuitputtelijke enthousiasme en speelse karakter van een jonge hond. Laten we als voorbeeld de jonge labrador nemen, die de indruk geeft een onuitputtelijke onstuimigheid te bezitten die sterker dan hemzelf zelf is. Dit dier heeft energie in combinatie met een grote passie voor spelen en een toewijding voor het spel zelf. De focus ligt hoofdzakelijk op het doel van het spel dat je speelt met de hond of op de activiteit waar hij zelf mee bezig is.

Als we op die manier proberen te improviseren, te performen of te maken, zullen we misschien dichter bij een ervaring komen die bevrijdend is en authentieker aanvoelt. Het doel van dog practice is dus om je praktijk als een spel te zien en volledig impulsief te werken. Je omzeilt alle signalen van de gedachtenradio en gaat alleen maar af op je inspiratie. Je reageert meteen op alle prikkels, zowel die van buitenaf als de interne, en richt je vooral op (inter)actie. Je zit niet graag stil en raakt snel verveeld als er niet genoeg om je heen gebeurt. Je bent erg naar buiten gericht en laat de inwendige gevoelens en gedachten de vrije loop zonder ze te controleren of te proberen veranderen. Om dog practice aan te brengen bij je performers, kan je best speelse en competitieve elementen toevoegen aan je les.

Wil je meer weten over het gebruik van pet practice en andere methodieken om creatief aan het werk gaan met dans en beweging, lees dan zeker De creatieve performer. Meer info vind je hier

Ook interessant