Menu

Auteur in de kijker: Maite Mallentjer

Maite Mallentjer is sinds 2007 als lector verbonden aan de opleiding bachelor in de orthopedagogie van de Artesis Plantijn Hogeschool te Antwerpen. Ze doceert er levenslooppsychologie. Ze werkte de optie ouderen in de samenleving uit in nauwe samenwerking met het werkveld.

18-11-2021 -

Binnen het ‘sense of home’-project ontwikkelde ze een theoretisch model waarmee ze WZC ondersteunt en waarover ze ook een boek schreef.

"Mijn droom? Een warme samenleving, waar mensen solidair zijn met elkaar en waar ouderen en mensen die zorg nodig hebben volwaardig mens kunnen zijn, zichzelf kunnen blijven en erbij horen.

De reden waarom ik dit zo belangrijk vind, zijn mijn grootouders. Ik heb nog steeds veel bewondering voor hen en de waarden die ze voorleefden. Tijdens mijn opleiding klinische psychologie werkte ik als student in een “RVT”. Die ervaring heeft me enorm aangegrepen, waardoor ik me wilde specialiseren in ouderenpsychologie. In mijn loopbaan als psycholoog ben ik me blijven engageren voor een betere ouderenzorg.

Zo heb ik enkele jaren gewerkt op een geriatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis en in de ouderenpsychiatrie. Later kreeg ik de kans om als lector in de opleiding orthopedagogie, de afstudeeroptie “ouderen in de samenleving” te coördineren. Op de hogeschool probeer ik jonge mensen met een open blik te laten kijken naar ouderen en ouder worden. Ik breng generaties met elkaar in contact en die ontmoetingen zijn erg verrijkend. 

In die context is ook het “sense of home”-project ontstaan. Dit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek resulteerde in een theoretisch model dat is gedocumenteerd in een handboek en een website. Daarmee ondersteun ik woonzorgcentra om de kwaliteit van leven van de bewoners te versterken.

Ik breng graag mensen in verbinding, ben ondernemend, en zoek creatieve manieren om sense of home te vertalen naar de praktijk op maat van het WZC.
25 jaar later is mijn enthousiasme voor de ouderenzorg nog steeds even groot.”

Benieuwd naar dit sense of home-project? Bekijk hier onze publicatie A sense of home.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel