Menu

Auteur in de kijker: Maite Mallentjer

Maite Mallentjer is sinds 2007 als lector verbonden aan de opleiding bachelor in de orthopedagogie van de Artesis Plantijn Hogeschool te Antwerpen. Ze doceert er levenslooppsychologie. Ze werkte de optie ouderen in de samenleving uit in nauwe samenwerking met het werkveld.

18-11-2021 - door Maite Mallentjer

Binnen het ‘sense of home’-project ontwikkelde ze een theoretisch model waarmee ze WZC ondersteunt en waarover ze ook een boek schreef.

"Mijn droom? Een warme samenleving, waar mensen solidair zijn met elkaar en waar ouderen en mensen die zorg nodig hebben volwaardig mens kunnen zijn, zichzelf kunnen blijven en erbij horen.

De reden waarom ik dit zo belangrijk vind, zijn mijn grootouders. Ik heb nog steeds veel bewondering voor hen en de waarden die ze voorleefden. Tijdens mijn opleiding klinische psychologie werkte ik als student in een “RVT”. Die ervaring heeft me enorm aangegrepen, waardoor ik me wilde specialiseren in ouderenpsychologie. In mijn loopbaan als psycholoog ben ik me blijven engageren voor een betere ouderenzorg.

Zo heb ik enkele jaren gewerkt op een geriatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis en in de ouderenpsychiatrie. Later kreeg ik de kans om als lector in de opleiding orthopedagogie, de afstudeeroptie “ouderen in de samenleving” te coördineren. Op de hogeschool probeer ik jonge mensen met een open blik te laten kijken naar ouderen en ouder worden. Ik breng generaties met elkaar in contact en die ontmoetingen zijn erg verrijkend. 

In die context is ook het “sense of home”-project ontstaan. Dit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek resulteerde in een theoretisch model dat is gedocumenteerd in een handboek en een website. Daarmee ondersteun ik woonzorgcentra om de kwaliteit van leven van de bewoners te versterken.

Ik breng graag mensen in verbinding, ben ondernemend, en zoek creatieve manieren om sense of home te vertalen naar de praktijk op maat van het WZC.
25 jaar later is mijn enthousiasme voor de ouderenzorg nog steeds even groot.”

Benieuwd naar dit sense of home-project? Bekijk hier onze publicatie A sense of home.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Ik zie je niet ... maar wel graag

Kim Bastaits
Inge Pasteels

Bestel

Zorg & welzijn

Buitenslapen - cahierreeks Kinderopvang

Bestel

Zorg & welzijn

Fijne SOFA-momenten (map)

Katrien Peeters
Liesbet Van Vlasselaer

Bestel

Zorg & welzijn

Dementie: van begrijpen naar begeleiden

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

Handboek integrale jeugdhulp (15) - Jeugdhulp in tijden van corona

Karel De Vos
Hans Grymonprez
Kerger Denoix
Griet Roets
Rudi Roose
Pieter Verstraete

Bestel

Zorg & welzijn

Een nieuw paar ogen

Giselinde Bracke
Ine Hostyn
Ann Steverlynck
Sofie Verschaeve

Bestel