Menu

Gezichten en emoties herkennen bij baby's

Baby’s maken al van bij hun geboorte contact met de wereld. Met hun ogen en handen, hun lijfje en hun stem reageren ze op indrukken en geven ze boodschappen. Zien ze wat jij ook ziet?

18-11-2021 -

Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby’s al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond. Vanaf 2 maanden kijken baby’s het liefst naar gezichten. Als ze 5 maanden oud zijn, zien ze het ver­schil tussen verschillende uitdrukkingen op het gezicht van volwassenen en schatten ze de emotionele lading van die uitdrukkingen in.

Dat baby’s dit alles kunnen, is opmerkelijk. Hun gezichtsvermogen is nog niet ontwikkeld. Bij hun geboorte zien ze dertig keer minder dan een volwassene. Kleuren zien ze nauwelijks, basisvormen kunnen ze niet uit elkaar houden en scherpstellen op dingen die ver weg of net heel dichtbij zijn lukt nog niet. Baby’s kunnen hun ogen ook nog niet zo snel en soepel bewegen als volwassenen. Vaak fixeren ze zich lang op één detail. Hoe komt het dan dat baby’s toch in staat zijn om verschillende gezichten waar te nemen en te herkennen? En hoe kunnen ze op 5 maanden al emoties onderschei­den?

In het boek Babykunde leggen we uit wat recente wetenschappelijke stu­dies hierover ontdekt hebben. De volgende thema's worden in de publicatie behandeld:

  • Huilen (3- 4 maanden)
  • Gezichten en emoties herkennen (5-6 maanden)
  • Imiteren en voorspellen (7-9 maanden)
  • In gesprek gaan met klanken (10-12 maanden)
  • Wijzen en vocaliseren (13-15 maanden)
  • Blikken volgen (12-18 maanden)
  • Samenwerken (19-23 maanden)
  • Vriendschappen (vanaf 18 maanden)

Je kunt elk thema afzonderlijk bekijken. De volgorde is willekeurig. We werken elk thema uit voor een specifieke leeftijdsgroep. Elk thema begint met een onderzoeksverhaal. Daarin bespreken we één of meerdere recente onder­zoeksprojecten. Je kunt alleen de inleiding lezen die de onderzoeken samen­vat, of het volledige verhaal.

Lees hier meer over onze publicatie Babykunde.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel