Menu

Feiten te wijten aan de aanbesteder: mogelijke herzieningen van de contractuele bepalingen

Als de opdrachtnemer vertraging leidt door feiten van de opdrachtgever, kan die verzoeken de uitvoeringstermijn te verlengen. Het is echter niet vereist dat er vertraging is opdat de uitvoeringstermijn wordt verlengd. Het volstaat dat de nadelige gevolgen veroorzaakt door feiten van de aanbesteder een langere uitvoeringstermijn verantwoorden dan voorzien in de opdracht.

11-02-2022 -

74.         Een verzoek tot termijnverlenging gaat in de praktijk vaak gepaard met een verzoek tot schadevergoeding (termijnschade). Termijnverlenging en termijnschade gaan onlosmakelijk samen. De opdrachtnemer zal immers meer kosten hebben dan voorzien voor het beschikbaar houden van personeel en materieel. Concreet valt te denken aan materialen die gestockeerd moeten worden, werfinstallatie en werfmaterieel die niet gebruikt kunnen worden, maatregelen voor bescherming en instandhouding van de werf en buurt, schadeclaims van onderaannemers en leveranciers, etc. De opdrachtnemer heeft immers recht op integrale vergoeding van de door hem geleden en bewezen  schade.

75.         De opdrachtnemer kan echter ook de herziening vragen van andere contractuele voorwaarden dan de uitvoeringstermijn. Zo kan de opdrachtnemer in principe aanspraak maken op alle herzieningen die noodzakelijk zijn om de opdrachtnemer te compenseren. Er kan o.i. zelfs worden verdedigd dat de wijziging aan de contractuele voorwaarden die wordt doorgevoerd om de opdrachtnemer te compenseren zelfs ‘wezenlijk’ kan zijn, namelijk zoals bedoeld in de Pressetext-rechtspraak en in artikelen 38/5 en 38/6 AUR, zonder dat daardoor een nieuwe plaatsingsprocedure moet worden doorlopen.

Uit Klachten en verzoeken door de opdrachtnemer dat recent verscheen in de Reeks overheidsopdrachten.

Ook interessant

Bestuur & organisatie

Codex Maatschappelijke Dienstverlening | 9e editie

Bestel

Bestuur & organisatie

Duurzame overheidsopdrachten: het gebruik van levenscycluskosten

Steven Van Garsse
Büsra Yasar
Karen De Braekeleer

Bestel

Bestuur & organisatie

Codex Lokaal Bestuur | 9e editie

Bestel

Bestuur & organisatie

Klachtenmanagement voor openbare besturen: Klacht en klager | Tweede editie

Frankie Schram

Bestel

Bestuur & organisatie

Klachtenmanagement voor openbare besturen: Uitbouw en invalshoeken | Tweede editie

Frankie Schram

Bestel

Bestuur & organisatie

Klachtenmanagement voor openbare besturen: Interne klachtenbehandeling bij de overheid | Tweede editie

Frankie Schram

Bestel