Menu

Hoe kan je het buiten zijn meer integreren in de kinderopvang?

Buiten zijn integreren in de kinderopvang is meer dan enkel buiten spelen of je buitenruimte inrichten. Het is evengoed buiten leven en gewoon buiten zijn. Maar hoe doe je dat, binnen naar buiten brengen?

30-03-2022 -

(Bijna) alles wat je binnen kan, kan je ook buiten doen. De buitenomgeving is geschikt voor quasi ieder spel, maar je kan zoveel meer doen dan enkel spelen. Kinderen kunnen buiten perfect eten, slapen, lezen, zich verkleden, een fantasiespel spelen, knutselen, gezelschapsspelen spelen, bouwen, met de auto’s spelen, enz.

Sleep die speelhoeken en dat speelmateriaal naar buiten

Heel wat hoeken uit de binnenruimte kan je (tijdelijk) buiten plaatsen. De auto-, keuken-, fantasie- of knutselhoek bieden buiten plots veel meer mogelijkheden. Kinderen willen buiten niet altijd alleen maar met natuurmateriaal spelen. Breng daarom materiaal van binnen naar buiten.

Zet een tafel, papier en kleurpotloden buiten. Bied verfborstels en verf aan. Of teken met je buitenruimte: maak tekeningen door vuile stenen te poetsen. Je haalt het vuil weg en zo maak je een ‘propere’ tekening op je stoep of terras. Teken straten op je terras en bied de auto’s aan. Laat de poppen buiten spelen. Laat de kinderen ze verzorgen, wassen … Kortom, breng het spel van binnen naar buiten.

Rituelen in de dagindeling

Rituelen uit het dagritme kunnen vaak ook buiten gehouden worden. Hou bv. je welkomstmoment of het koek-en-sapmoment buiten. De kinderen kunnen gewoon hun jas aanhouden als ze aankomen. Meteen tijd uitgespaard. Of doe je voorleesmoment gewoon buiten: onder de boom, in de wilgenhut, op boomstronkjes in een cirkel, op kussens op het terras, in een heuse leestent of gewoon lekker met de tenen in het gras.

Ook het eetmoment kan een vast buitenmoment zijn in je dagindeling. Je kan tafels en stoelen buiten zetten om aan te eten of misschien heb je wel genoeg buitenmeubilair. Maar wat het eetmoment nog meer ‘meer buiten’ maakt, is bv. picknicken.

Zorg dat naar buiten gaan een routine wordt. Roep een vast buitenmoment in het leven, bv. elke dag een uurtje. Op die manier wordt het voor iedereen vanzelfsprekend. Als je het inbouwt in de dagindeling, wordt het een gewoonte.

Doe samen klusjes buiten

Kinderen kunnen ook taken doen buiten: samen naar de brievenbus, mee boodschappen halen, sneeuw ruimen in de winter, blaadjes harken in de herfst, bloemen water geven, helpen bij het snoeien in de lente, enz. Door te helpen met verschillende klusjes buitenshuis, brengen ze automatisch meer tijd buiten door en leren ze bovendien praktische vaardigheden.

 

Buiten verzorgen

Het is heel gemakkelijk als je niet steeds naar binnen moet om kinderen te verzorgen. Voorzie buiten of aan de uitgang verzorgingsmateriaal, zoals een verzorgingskussen en -materiaal, een potje, wasteiltjes, zodat je handen kunt wassen … ook een EHBO-setje bij de hand is praktisch.

 

Buiten slapen

Kinderen die onrustig zijn of moeilijk inslapen, rea­geren vaak positief op het buiten zijn. Zachte geluiden, gefilterd zonlicht onder een boom, frisse buitenlucht zorgen er allemaal voor dat ze zich op hun gemak voelen. Uit onderzoek blijkt trouwens dat kinderen buiten beter slapen. Slapen in de frisse lucht is heel gezond: het is goed voor de luchtwegen en blootstelling aan het zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. Een ander voordeel is dat ze meestal vlugger inslapen en beter en dieper slapen, mede door het geluid van de natuur (vogeltjes, bladeren …).

Er zijn buitenkinderbedden ontwikkeld, die voldoen aan de normen van een veilig bed. Het zijn meestal afgesloten, mobiele huisjes met onder meer ‘een gaas’ tegen insecten. Geen budget voor buitenkinderbedden? Je kan ze ook huren. Of zet gewoon een kinderbed buiten. Het evacuatiebed op wieltjes of veldbedjes buiten zetten zijn vaak maar een kleine moeite. Plaats ze dan het best onder een luifel of afdak, zodat de kinderen beschermd liggen.

Gebruik je gezond verstand bij buiten slapen. Bij mist, zeer warm of extreem koud weer, bij hevige wind, als een kind erg ziek is … dan is het toch beter om binnen te slapen. Maar alle andere dutjes kunnen zeker buiten.

Plaats de buitenbedjes op een veilige plek (dicht bij de deur of het raam) en zorg dat je de kinderen makkelijk kan zien en horen. Maak eventueel gebruik van een babyfoon. Neem af en toe een kijkje, net zoals je ook doet als ze binnen slapen.

Je kan een procedure rond buiten slapen opmaken, waarin je duidelijke afspraken maakt met kinderbegeleiders en ouders. Zie buiten slapen niet als vervanging van buiten spelen. Tijdens het slapen doen kinderen immers geen ervaringen op.

Hier kan je meer lezen over buitenactiviteiten in de kinderopvang.
Hier kan je meer lezen over buitenslapen in de kinderopvang.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel