Menu

Informatiestress? Dit helpt bij overprikkeling of informatiemoeheid!

Men spreekt van informatiestress (of information overload) wanneer iemand langdurig overprikkeld raakt door de veelheid aan informatie. Mensen worden, zonder erbij stil te staan, overspoeld door een berg aan informatie. De grens tussen belangrijke informatie en afleiding vervaagt. Bijgevolg wordt informatie bijhouden, filteren en verwerken daardoor ook steeds moeilijker. Ook zijn we vaak verslaafd aan informatie. Informatiestress zorgt ervoor dat mensen uitgeput en gefrustreerd raken.

23-06-2022 -

Wat kun je doen bij overprikkeling en informatiemoeheid?

• Productiviteitsmanagement: som voor jezelf op wanneer je met wat bezig bent. Kun je je manier van werken vereenvoudigen en efficiënter maken? Kun je met het kritisch bekijken en herdenken van een werkdag jezelf meer rust in je hoofd gunnen?

Cultuur en regelgeving: als manager, bibliothecaris of bedrijfsleider moet je je bewust zijn van het bestaan van informatiestress bij collega’s en werknemers. Is een bedrijfspolicy mogelijk rond dat thema? Moeten collega’s nog bereikbaar zijn na de werkuren? Is een mail naar iedereen nodig bij een reactie? Is er voldoende pauze mogelijk? Kunnen collega’s een frisse neus halen indien nodig?

Zet je gsm, laptop, radio en televisie meer uit, stel notificaties uit en beperk je schermtijd.

Kies wanneer jij informatie wilt opnemen: maak meer tijd voor jezelf (en je gezin) zonder schermen, games, internet en werk. Maak een wandeling, ga eens naar buiten, kies voor een moment zonder anderen.

De wereld draait ook door zonder jou: denk zelf na over wat je wel en niet moet weten. Is al die informatieopname nodig? Waar kun je filteren?

Kies eens voor een moment weg uit de vertrouwde, en soms stressvolle, omgeving: ga eens een dagje naar de kust, kies voor een lekker diner en probeer de dagelijkse bezigheden achterwege te laten. Rust en slaap ook voldoende. Voldoende rust is essentieel.

Durf erover praten met anderen. Wie weet hebben zij soortgelijke ervaringen en kunnen ze handige tips en tricks meegeven.

Er zijn heel wat artikels, blogs en boeken geschreven over dit onderwerp. Bij interesse is het aangeraden om het werk van experten te raadplegen:

  • Modijefsky, Georgien. Het gevaar van informatiestress (en hoe je het voorkomt) (2021).
  • Informatiestress: vijand van denkruimte – Inzichten van een informatieverslaafde (2019).
Dit is een bijdrage uit de nieuwe publicatie Informatie zoeken, gebruiken en beoordelen: informatievaardigheden en informatiebronnen. 

Ook interessant

Communicatie & informatie

Communicatie als bindkracht

Eric Goubin

Bestel

Communicatie & informatie

Informatie beheren en archiveren: digitaliseren van analoge informatie

Bestel

Communicatie & informatie

Aanbod, dienstverlening en gebruikers van bibliotheken

Bestel

Communicatie & informatie

Informatie beheren en archiveren: selecteren en digitaal depot

Bestel

Communicatie & informatie

Informatie zoeken, gebruiken en beoordelen: informatievaardigheden en soorten informatiebronnen

Bestel

Communicatie & informatie

Fondsen werven is geen kinderspel

Jos Huypens

Bestel