Street art is van alle tijden. Je ziet het in de straten van het antieke Pompeï, op de pleinen van het middeleeuwse Londen en op de muren van het hedendaagse Aarschot. Burgers en kunstenaars claimen de publieke ruimte voor kunst en expressie en zorgen zo voor debat en reflectie.
Hoewel vrije initiatieven essentieel zijn voor een gezonde streetartbeleving, kunnen ook lokale besturen een rol spelen. Dat coördineren en faciliteren tot het takenpakket van een lokaal bestuur hoort, is ondertussen algemeen bekend. Maar street art is ook een manier om als lokaal bestuur een verhaal te vertellen.
Om te bouwen aan de lokale gemeenschap. In Aarschot vragen we streetartkunstenaars om de legende over het ontstaan van onze stad mee vorm te geven. De arend van het “arend-schot” duikt expliciet en impliciet op in het straatbeeld en wordt daardoor een soort mascotte. Het is een beginpunt voor verhalen over onze geschiedenis, de eigenheid van de stad en de evolutie die we als gemeenschap hebben doorgemaakt. Dat hoeft niet altijd zo te blijven. Street art is evolutief, het is niet (noodzakelijk) gemaakt voor de eeuwigheid. Ook in Aarschot zullen de verhalen en de vormtaal blijven evolueren. De meningen zijn natuurlijk verdeeld. Wat sommigen heel mooi vinden, is voor anderen een doorn in het oog. Gelukkig hoort een debat over schoonheid bij ons mens-zijn. Wij moedigen dat debat aan. Door burgers een stem te geven in de keuze van streetartontwerpen, betrekken we hen bij de verhalen die we samen willen schrijven.
Er bestaat geen handboek dat uitlegt wat je precies moet doen als het over street art gaat. Er is geen juist of fout. Er is wel veel inspiratie en een fijne vibe die je terugvindt in dit boek. Durf erin meegaan. Wees creatief. Het is van alle tijden.
Veel leesplezier,
Gwendolyn Rutten
Burgemeester Stad Aarschot