Menu

ABCD (Asset Based Community Development) in een notendop

Na de zomervakantie van 2021 begon Maïte Mallentjer als community builder een jaar lang in Huis Sint-Jozef in Ber¬chem. Samen met bewoners, medewerkers, familie, vrijwilligers, sympathisanten en buren bouwde ze er aan een warme gemeenschap: ’t Klikt.

21-03-2023 -

’t Klikt is een proces van community building volgens de ABCD-methode, van theorie naar praktijk en terug. Het was een boeiend proces dat werd neergeschreven in een boek. Want we zijn ervan overtuigd dat dit een sleutel is naar toekombestendige ouderenzorg.

De ABCD-methode kijkt naar de mogelijkheden en bronnen voor community building in de buurt, zowel op individueel als organisatorisch vlak. Omdat de ABCD-methode vooral wordt ingezet in wijken waar men hoopt de leefbaarheid te verhogen, is dat niet vanzelfsprekend. Meestal wordt er vooral gefocust op wat er moeilijk loopt, de gebreken en de problemen. Als het gaat om het versterken van het netwerk van kwetsbare mensen in de buurt, wordt vaak uitgegaan van hun beperkingen.

Het vraagt dus creativiteit en een positieve ingesteldheid om oog te hebben voor de troeven die voorhanden zijn en die naar boven te halen. De ABCDmethode twijfelt er echter nooit aan dat die troeven er zijn.

ABCD activeert de eigen krachten van alle buurtbewoners, zonder iemand uit te sluiten, want dat werkt negatief in de hele buurt. De buurtbewoners sturen het project: zij bepalen wat voor buurt ze zijn, waar ze met die buurt naartoe willen en op welke manier. Ze zijn zelf in staat de meeste vragen en problemen in de buurt op te lossen.

Het is een traag proces dat verloopt in kleine stapjes. Elke verbinding, elke relatie maakt het netwerk sterker. Om initiatief te kweken en aansluiting te vinden is het belangrijk dat de initiatieven daadwerkelijk vanuit  de bewoners komen en dat er met kleinschalige activiteiten begonnen wordt. Die kunnen zich dan verspreiden bij en naar grotere groepen (actieve) bewoners.

Benieuwd naar de publicatie? Bekijk het hier. Je kan je ook inschrijven op het webinar.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel