Menu

Kunnen baby’s gezichten herkennen?

Kunnen baby’s van 5 maanden oud het gezicht herkennen van een onbeken¬de die telkens met een andere intensiteit glimlacht? Bornstein en Arterberry onderzochten of baby’s tussen 5 en 7 maanden het verschil zien tussen boze, blije, angstige en verbaasde gezichten bij verschillende volwassenen. Herkennen deze baby’s het gezicht van een onbekende, ook al heeft die een lichtjes andere gezichtsuitdrukking? In de eerste fase, de habituatiefase, kregen de baby’s vier kleurenfoto’s te zien van dezelfde vrouw die telkens op andere manieren glimlacht, van zacht naar hard. De baby’s zagen de foto’s los van elkaar tot ze de persoon herkenden en hun interesse verloren.

28-03-2023 -

In de eerste fase, de habituatiefase, zagen de baby’s foto’s 1-2-4-5. Ze kregen deze los van elkaar te zien. In de tweede fase, de testfase, kregen ze de twee foto’s met nummer 3 te zien. De glimlach van de vrouwen heeft dezelfde ge­middelde intensiteit. Zien baby’s van 5 maanden dat de tweede vrouw iemand anders is?

Daarna, in de testfase, kregen de baby’s twee foto’s tegelijkertijd te zien: één van de vrouw met de vier glimlachen en één van een andere vrouw. Beide vrou­wen glimlachten met dezelfde gemiddelde intensiteit.

Door te observeren hoe lang de baby’s naar de twee verschillende gezichten keken, ontdekten de onderzoekers dat de proefpersoontjes het gezicht van de vrouw die ze eerder hadden gezien, herkenden. Baby’s kijken immers langer naar dingen die ze niet kennen dan naar dingen die ze wel kennen. In het on­derzoek keken de baby’s het langst naar de foto van de nieuwe vrouw. De on­derzoekers konden dus afleiden dat de baby’s het gezicht van de eerste vrouw herkenden, ook al zagen ze haar steeds met een andere glimlach.

Meer weten over de signalen van baby’s en hoe je deze kan interpreteren?

Het boek ‘Babykunde’ presenteert een aantal recente bevindingen uit het gespecialiseerde onderzoek. Het koppelt hier geen normen of leeftijdsgrenzen aan, maar presenteert een werkwijze om na te denken over pedagogische keuzes. Met behulp van een cyclus van reflecteren, observeren en uitproberen gaan we na hoe de onderzoeksresultaten kunnen helpen om interacties met baby’s en peuters te verrijken.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel