Menu

Hoe maak je jongeren bewust van de gevaren van sexting?

Genk wil jongeren met uitdagende campagne bewustmaken van de gevaren van sexting (bron: vrt.be)

26-04-2023 -

Genk wil jongeren tussen 12 en 15 jaar bewuster laten omgaan met sexting. Het fenomeen waarbij mensen seksueel getinte berichten en foto's naar elkaar doorsturen komt steeds vaker voor. De stad wil jongeren op sociale media tonen hoe ze slim kunnen omgaan met seksueel getinte berichten en beelden. Dat doen ze door zelf pikante berichten op sociale media te verspreiden.

Het onderwerp sexting blijft heel moeilijk bespreekbaar bij jongeren en daar wil stad Genk verandering in brengen. "We horen van onze jeugdwelzijnswerking dat sexting vaker voorkomt en dat op een hele jonge leeftijd al", begint schepen voor Jeugd Karel Kriekemans (CD&V). Met de campagne "Weet wat je stuurt" wil de stad jongeren tussen 12 en 15 jaar, maar ook jeugdwerkers, ouders en grootouders informeren over het thema.

"Sexting behoort tot de normale seksuele beleving van jongeren, het is niet fout", benadrukt Kriekemans. "Maar, we willen dat jongeren twee keer nadenken vooraleer ze seksueel getinte berichten of beelden doorsturen. Ze moeten opletten naar wie ze het sturen, maar ook zeker dat het met wederzijdse toestemming gebeurt."

"Bij een bevraging bij meer dan 200 Genkse jongeren blijkt dat 60 procent van de jongeren al eens te maken gehad heeft met sexting", vult burgemeester Wim Dries (CD&V) aan. "Een minderheid daarvan heeft er negatieve gevolgen van ervaren." Door te sensibiliseren, wil de stad de negatieve ervaringen nog meer beperken.

Weinig jongeren, noch mensen in hun omgeving (familie, school, etc.) weten hoe ze met dit probleem moeten omgaan. In samenwerking met Child Focus en Pimento ontwikkelde Politeia een magazine dat onder meer bij dit probleem kan helpen.

Het toegankelijke magazine biedt veel mogelijkheden voor jongeren (en leerkrachten) om het fenomeen sexting beter te leren kennen en bovendien het gesprek hierover aan te gaan. Zo bevat het verhalen en getuigenissen, informatie over hulplijnen, tips en tricks (onder meer in de vorm van een poster), spelletjes, tests en nog veel meer. Naast de mogelijke risico’s komen ook de fijne kanten van sexting aan bod.

Bekijk het magazine hier

Ook interessant

Onderwijs

Muzische vorming breed evalueren

Bestel

Onderwijs

Leer Lokaal Verzamelmap

OVSG

Bestel

Onderwijs

Iedereen telt

Luc De Man
Marc Van den Brande

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Onderwijs

De toekomst van het onderwijs aan jonge kinderen

Bestel

Onderwijs

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

Jurgen Bal

Bestel