Menu

Maak een (buiten)wereld van verschil!

Voor opgroeiende kinderen is buiten spelen, avontuurlijk spelen en groot worden in de natuur steeds minder vanzelfsprekend geworden. Er is niet alleen minder groene en openbare buiten(speel)ruimte, er is ook een andere ruimere context.

27-04-2023 -

Buiten spelen, is dat niet gevaarlijk? Zijn de risico’s op schrammen en builen niet veel groter? Wat als kinderen gras of aarde in hun mond stoppen, wat als het regent of koud is? Of wat bij heel warm weer? Er leven heel wat vragen en drempels die kinderbegeleiders en ouders afschrikken om kinderen – jong of oud – naar buiten te laten gaan. Is de veiligheidsslinger niet te veel in één richting doorgeslagen? Het is begrijpelijk en normaal dat ouders en kinderbegeleiders bezorgd zijn om de veiligheid van kinderen, maar gaat dit niet te ver? Worden kinderen overbeschermd? Worden drempels en risico’s uitvergroot? Overschaduwen de veiligheidsvragen de kansen en toegevoegde waarde van buiten spelen en van risicovol spelen?

Met de goedbedoelde bescherming doe je kinderen uiteindelijk geen plezier. Uit literatuur en onderzoek blijkt de noodzaak van opgroeien met en in een natuurlijke omgeving. Buiten zijn biedt veel voordelen: het is goed voor het welzijn en de gezondheid en het zorgt voor een evenwichtige motorische, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Bovendien wekt het de interesse voor de natuur op en leert het kinderen de natuur waarderen vanaf jonge leeftijd. Het biedt manieren om kinderen te leren omgaan met risico’s en geeft hen zo de kans om risicocompetentie te ontwikkelen.

Buiten vrij ravotten, in bomen klimmen, kriebelbeestjes ontdekken, soep maken van planten, spelen met aarde en water, jezelf verstoppen … Niet in elke kinderopvang is het dagelijkse kost. Toch – en gelukkig – groeit de laatste jaren de belangstelling voor de relatie tussen mens en natuur, tussen kind en natuur. Buiten spelen en de buitenruimte worden steeds meer in de kijker gezet én als wezenlijk onderdeel van kinderopvang gezien: er zijn zeer veel projecten die inzetten op buiten komen, buiten spelen, het vergroenen van de buitenruimte, avontuurlijk spelen en duurzame kinderopvang. Denk maar aan ‘Buitenbaby’s’, de afbeeldingen van jonge, buiten spelende kinderen op gevels in de stad (Kind en Gezin), ‘Pimp je Speelplaats’, een project dat scholen begeleidt bij het aanleggen van avontuurlijke buitenspeelplaatsen (GoodPlanet), het project ‘Groene Voetjes’ dat stadskinderen de kans geeft om natuur te ontdekken in de tuin van hun kinderopvang (Stad Antwerpen), ‘Wildebras’,waarbij braakliggend terrein wordt ingepalmd door experimentele wildspeelplekken (Stad Kortrijk), ‘RePLAYToddler’, het onderzoeksproject en de Facebookgroep rond risicovol spelen (Artevelde Hogeschool), het internationaal initiatief ‘Modderdag’, waarbij modderactiviteiten een hele dag centraal staan …

Het cahier 'Meer buiten' gaat dieper in op de vele voordelen van meer buiten zijn en hoe je dit kan realiseren in je kinderopvang. Het gaat niet over hoe je buitenruimte inrichten, maar focust echt op buiten spelen, buiten leven, buiten genieten … kortom meer buiten zijn.

Je krijgt in dit Cahier enerzijds theorie en bruikbare informatie en anderzijds talrijke voorbeelden, lokale praktijken en tips. Je zal zien dat het niet altijd moeilijk of duur hoeft te zijn. Met een aantal kleine zaken kun je al een (buiten)wereld van verschil maken.

Ook interessant

Zorg & welzijn

Vergeten dat je vergeet

Bart Schepers
Dr. Dirk Liessens

Bestel

Zorg & welzijn

Groen, je mentale boost

Herman Vereycken
Tamara van Reijen

Bestel

Zorg & welzijn

't Klikt

Maite Mallentjer

Bestel

Zorg & welzijn

Het Rijk der Spelen

Ann Steverlynck
Simon Wemel

Bestel

Zorg & welzijn

Bewegen tijdens en na kanker

Marie Crabbé
Vicky Van Stappen
Ine De Clerck
Dimitri Vrancken

Bestel

Zorg & welzijn

Voed je brein

Yves Meersman

Bestel