Incl. btw
Ruimte voor veilig wandelen en fietsen, kansen voor natuur, sport en spel dicht bij huis. Lokale besturen kennen de voordelen van trage wegen. Ze zijn een hefboom voor een aangename, gezonde en groene omgeving. Trage Wegen vzw is al 20 jaar de partner om de doorsteekjes, veldwegen en steegjes de aandacht te geven die ze verdienen. Een sterk tragewegenbeleid beantwoordt immers aan wat burgers bezighoudt: verkeersveiligheid, gezonde lucht, klimaat en groen in de buurt.
Deze reeks webinars voor professionals behandelt een set van actuele onderwerpen over de gemeentewegen: regelgeving en recente rechtspraak, klimaatuitdagingen en promotie via cartografie. Elk webinar focust telkens specifiek op trage wegen.
Webinar 1: Algemene begrippen wegenrecht en het kader ervan binnen het openbaar domein
In dit webinar gaat Steven Clays, inhoudelijk coördinator van Trage wegen vzw, dieper in op enkele algemene begrippen van het wegenrecht zoals ‘openbare weg’, ‘uitrustingen’, ‘aanhorigheden’. We kaderen de begrippen ook binnen het openbaar domein (gemeentewegen, verschillende bronnen van rooilijnen en rooilijnplannen, …) en lichten recente rechtspraak toe. Dit alles gebeurt vanuit de toepassing van de begrippen in de dagelijkse praktijk.
Webinar 2: Procedures uit het Gemeentewegendecreet
In dit webinar gaat Steven Clays, inhoudelijk coördinator van Trage wegen vzw, dieper in op de definities, de doelstellingen en de algemene principes uit het Gemeentewegendecreet, dat nu een tweetal jaar in voege is.
Ook de autonome procedure voor het verplaatsen en het opheffen van gemeentewegen komt aan bod, evenals de geïntegreerde procedure met omgevingsvergunningen.
Bijzondere aandacht gaat uit naar het rooilijnplan en de motivering van Gemeenteraadsbeslissingen. Aan de hand van administratieve beroepsbeslissingen en rechtspraak krijgen we inzicht hoe de regelgever en de administratieve rechtscolleges omgaan met deze vrij recente spelregels.
Webinar 3: Gemeentewegen en het klimaat: Ontharding
Meer dan 15 % van de Vlaamse oppervlakte is verhard. De gevolgen zijn immens: een verstoorde waterbalans, gevolgen voor weer en klimaat, afname van de biodiversiteit en de landschappelijke kwaliteit. De noodzaak tot ontharding dringt zich dan ook meer dan ooit op.
Maar ontharden mag geen doel op zich zijn. Het onthardingsproces loopt samen met het afkoppelen en herbestemmen van wegen en leidt idealiter tot een transformatie tot trage wegen, fietspaden, natuurcreatie … Ontharding biedt ook kansen voor waterinfiltratie, biodiversiteit, landschapsopbouw …
In dit webinar leggen Anton Christiaens (Breekijzer vzw) en Pieter Vandenhoudt (Trage Wegen vzw)
helder en concreet uit hoe je ontharding van wegen aanpakt met maximale aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Hoe identificeer je onthardingskansen? Wat zijn de uitdagingen voor het realiseren van cases? Welke (financiële) opportuniteiten biedt ontharding voor lokale besturen?
Webinar 4: Verzoekschriften voorzien binnen het Gemeentewegendecreet
In dit webinar gaat Steven Clays, inhoudelijk coördinator van Trage wegen vzw, dieper in op verzoekschriften voorzien binnen het Gemeentewegendecreet:
- erkenning,
- opheffing,
- afpaling,
- herwaardering,
- opleggen van een last tot herstel.
De materie van de verzoekschriften is bepalend voor de relatie tussen bestuur en burger inzake gemeentewegen. We verkennen de afwegingsgronden voor het nemen van beslissingen die met de verzoeken samenhangen aan de hand van reële cases. We hebben telkens expliciet aandacht voor het waarborgen van de hoorplicht bij het behandelen van deze verzoekschriften.
Webinar 5: Een tragewegenkaart voor je gemeente
Onbekend is onbemind. Door trage wegen prominenter op kaart te zetten, gaan burgers vaker duurzaam op pad. Laura Nagels, stedenbouwkundig ontwerper en projectmedewerker van Trage wegen vzw, licht de verschillende stappen toe die je als gemeente doorloopt om te komen tot een aantrekkelijke tragewegenkaart. Een heel concreet en praktisch webinar doorspekt met praktijkvoorbeelden waarbij vaak beroep wordt gedaan op de terreinkennis van inwoners om tot een wervend resultaat te komen.
Webinar 6: Gemeentewegen en het klimaat: Ecoversterking langs trage wegen
Wil je als lokaal bestuur inzetten op vergroening en klimaatambities waarmaken? Wil je in één klap ook inzetten op fijne actieve mobiliteit, beleving en leefkwaliteit? Natuurlijke bermen met hagen en houtkanten langs trage wegen zijn de goede keuze!
De ecologische troeven van trage wegen worden vaak nog onvoldoende uitgespeeld. Brede bermen blijven braak of aanplanten gebeurt weinig gevarieerd. Nochtans kunnen trage wegen bijdragen aan een klimaatbestendig en natuurrijk landschap. Goed gekozen vegetatie verhoogt de biodiversiteit en gaat erosie tegen. Groene verbindingen dienen als buffer tegen hittestress en rijgen versnipperde stukjes natuur aaneen. Kortom, slim ingerichte trage wegen vervullen heel wat ecosysteemdiensten en brengen groenblauwe netwerken tot diep in de stads- of dorpskern.
In dit webinar focust Dries Elst, projectmedewerker natuur, milieu en gezondheid op hoe je als gemeente inzet op ecoversterking langs trage wegen. Hoe neem je die ecoversterking mee op in je ruimtelijk kwaliteitsplan? Hoe financier je het?
Gemeentebesturen
Omgeving
Omgeving, Sociaal beleid & werk
Omgeving
Omgeving
Omgeving, Sociaal beleid & werk
Omgeving, Sociaal beleid & werk