Menu
15 Nov

Webinar: #Be sexy, be safe - Over veilig sexten voor jongeren

Spreker Child Focus , Pimento

Prijs:
99,-
Schrijf u in

Incl. btw

  • 15-11-2022

Samenvatting

Mediawijsheid en ICT-vaardigheden zijn opgenomen in de eindtermen in zowel het lager als het secundair onderwijs. Sexting, het digitaal doorsturen van seksueel getinte beelden, is hier een onderdeel van, maar kan ook ruimer bekeken worden in het kader van sociale vaardigheden. In de eerste graad van het secundair onderwijs zijn er concrete eindtermen die gaan over het verantwoord, kritisch en ethisch omgaan met digitale en niet-digitale media en informatie. Maar ook bij andere sleutelcompetenties waaronder ‘lichamelijke en geestelijke gezondheid’ en ’sociaal-relationele competenties’ en ’zelfbewustzijn’ is er aandacht voor welbevinden, tegengaan van pesten, seksualiteit, positief zelfbeeld en zelfvertrouwen, het opbouwen van gezonde interpersoonlijke relaties, het aangeven en respecteren van grenzen, respect hebben voor elkaar.

Sexting is gezond experimenteergedrag binnen de seksuele ontplooiing van jongeren en past bij het ontdekken en onderzoeken van seksualiteit. Er is dus op zich niets mis mee. Zolang het gaat over vrijwillige uitwisseling van beelden of berichten en binnen een sfeer van wederzijds vertrouwen. Maar soms loopt het mis. Hoe ga jij als leerkracht hiermee om en hoe moet je reageren in bepaalde situaties? In dit webinar geven Child Focus en Pimento tips over hoe je met je leerlingen het gesprek rond sexting kan aangaan. Naast de mogelijke risico’s komen ook de fijne kanten van sexting aan bod.

Jongeren moeten zich bewust worden van de do’s-and-don’ts en jij kan hen concrete tips en tricks aanreiken over veilig sexten. Het is belangrijk hen stil te laten staan bij hun eigen grenzen en die van anderen, zowel online als offline.

Deze opleiding is bestemd voor:

Leerkrachten (lager en secundair), jeugdwerkers

Programma

09u50

–– Onthaal –—

10u00

Uiteenzetting

12u00

–– Einde –—

Over de spreker(s)

Child Focus

Child Focus strijdt seksuele uitbuiting van minderjarigen, offline én online. Het Child Focus-preventieteam helpt grensoverschrijdende sexting te voorkomen door jongeren te leren op een fijne manier met sexting om te gaan.

Meer info

Pimento

Pimento ondersteunt iedereen die met jongeren werkt rond de thema's relaties en seksualiteit, weerbaarheid en pesten. Ze geven eveneens vormingen aan jongeren over sexting.

Meer info

Ook interessant

Zorg & welzijn

PEP-talk voor toekomstige ouders

Habadia El Asjadi
Najua El-Fakeh
Maëlle De Coninck
Kim Van Hoof

Bestel

Zorg & welzijn

Handboek financiering residentiële ouderenzorg | Print + digitaal met abonnement

Evi Beyl

Bestel

Zorg & welzijn

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking (werkboek)

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

HealthLi Buurtkompas

Joke Coussement
Leen Haesaert
Karolien Baldewijns

Bestel

Zorg & welzijn

Veerkracht is meerkracht

Inge Pasteels
Jan Smits
François Didden
Simon Ashworth

Bestel

Zorg & welzijn

Ik zie je niet ... maar wel graag

Kim Bastaits
Inge Pasteels

Bestel