Menu

Welk OCMW is bevoegd

door Fabienne Crauwels, Peter Hardy

Prijs
70,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Onze auteurs beantwoorden allereerst de cruciale vraag welk OCMW bevoegd is. Verder geven ze aan welke kosten van maatschappelijke dienstverlening het bevoegde OCMW kan terugvorderen van de federale overheid of van een ander OCMW.

De eerste vraag die het OCMW zich moet stellen wanneer iemand hulp vraagt, is of het bevoegd is om de hulpvraag te beoordelen. De wet verplicht een OCMW immers niet om vragen van om het even welke hulpvrager ten gronde te beoordelen. Pas wanneer het OCMW zich territoriaal bevoegd heeft verklaard, zal de hulpvraag verder in al haar aspecten onderzocht worden.

In een aantal gevallen moet het OCMW wél al een beperkt sociaal onderzoek doen om te kunnen bepalen of het bevoegd is. Het gaat dan vooral om bevoegdheidsregels gekoppeld aan de hoedanigheid van de persoon: asielzoeker, student of dakloos.

De regelgeving is niet de makkelijkste om in de praktijk toe te passen: de wet dateert immers al van 2 april 1965 en de bewoordingen zijn dus niet aangepast aan de maatschappelijke evoluties. Bovendien laten heel wat regels ruimte voor discussie. Daardoor is het soms onmogelijk om op basis van juridische argumenten te bepalen welk OCMW bevoegd is. In het belang van de hulpvrager moeten de OCMW’s de knoop nochtans snel doorhakken. Onze auteurs zorgen daarom voor een helder overzicht en geven heel wat voorbeelden.

Over de auteur(s)

FC

Fabienne Crauwels

Fabienne Crauwels is stafmedewerker vreemdelingenbeleid bij de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG).

Meer info
PH

Peter Hardy

Peter Hardy is stafmedewerker OCMW-wetgeving bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Fabienne Crauwels, Peter Hardy
ISBN (print): 9782509035578
ISBN (digitaal): 9782509035745
Verschijningsdatum: 2019-09-23
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Bestuur & organisatie

Bestuurskracht

Bart De Peuter
Lieven Janssens

Bestel

Bestuur & organisatie

Toekomsten voor dienstverlening

Bart Noels

Bestel