Menu

Erfgoed en dementie

door Bart De Nil, Herlinde Dely

Prijs
50,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Deze content is bedoeld voor cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die op basis van hun collecties een aanbod willen creëren voor mantelzorgers en personen met dementie. De erfgoedsector kan immers helpen in het dementievriendelijk maken van onze maatschappij.

We staan stil bij zowel mantelzorger als bij de persoon met dementie. We beginnen met een inleiding tot dementie, mantelzorg en het belang van het verleden. Daarna staan we stil bij voorbeelden van reminiscentieprojecten en -tools. U krijgt ook een overzicht van de belangrijkste actoren en informatiebronnen rond dementie, mantelzorg en reminiscentie in Vlaanderen en geven enkele inspirerende praktijkverhalen. Op die manier kunnen musea, archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoedorganisaties een aanbod op maat ontwikkelen.

Over de auteur(s)

BDN

Bart De Nil

Bart De Nil (°1970), historicus, werkte tussen 1998 en 2007 bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij was er onder meer actief als onderzoeker, archivaris en coördinator mondelinge geschiedenis. In 2007 trad hij in dienst bij het Vlaams Centrum voor Volkscultuur. Van 2009 tot en met 2021 werkte Bart voor FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, als senior stafmedewerker met als voornaamste taken: consulent archieven en adviseur welzijn. Ook werkte Bart van 2019 tot 2022 voor Iedereen Leest als projectleider voor ProBib. Hij ontwikkelde pilots in enkele openbare bibliotheken om in de praktijk te onderzoeken hoe bibliotheekprofessionals kunnen worden ondersteund in het stimuleren van vroege geletterdheid in een meertalige, diverse samenleving. Bart is momenteel bezig met verschillende projecten, evenementen en publicaties op het gebied van cultureel gemedieerd welzijn in Vlaanderen, België en internationaal.

Meer info
HD

Herlinde Dely

Herlinde Dely is medewerker kwaliteitszorg. Zij werkt tot eind 2018 aan een referentiekader voor zorg, wonen en leven voor personen met dementie. In het verleden was ze tewerkgesteld als logopediste op de geriatrische dienst van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende en als lector en onderzoekscoördinator verpleegkunde aan Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. In 2015 verscheen haar eerste boek ‘De Schat van je Leven – herinneringen ophalen met mensen met dementie’. Herlinde is master in de logopedische en audiologische wetenschappen (KU Leuven) en master in management, zorg en beleid in de gerontologie (VUB).

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Bart De Nil, Herlinde Dely
ISBN (print): 9782509025395
ISBN (digitaal): 9782509025623
Verschijningsdatum: 2015-11-09
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Zorg & welzijn

Betekenisvolle activiteiten methode

Elise Cornelis
Ruben Vanbosseghem
Valerie Desmet
Patricia De Vriendt

Bestel

Zorg & welzijn

Nachtrust bij dementie

Nele Spruytte
Marieke Van Vracem
Renilt Vranken
Chantal Van Audenhove

Bestel

Zorg & welzijn

Er zijn voor mensen met dementie: handleiding

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

Er zijn voor mensen met dementie: brochure (pakk. v. 5)

Expertisecentrum Dementie

Bestel

Zorg & welzijn

Zekerheid voor mensen met dementie (pakket van 5)

Ilse Masselis
Tine Vermeersch

Bestel

Zorg & welzijn

Zorg verlenen bij mensen met dementie thuis map: Handleiding

Bestel