Menu

Instrumentenmap kwaliteitszorg en zelfevaluatie. Praktisch aan de slag in lokale dienstencentra

door Ruud Bourmanne, Inge Soens

Prijs
72,-
De juiste (leden)prijs wordt berekend na inloggen.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Elke handeling, actie, tussenkomst … in onze dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt op de één of andere manier de kwaliteit van onze werking. Op de momenten dat we wat afstand nemen om onze werking te observeren en te evalueren, wordt vaak de nood aangevoeld om het werken aan kwaliteit op een systematische en gefundeerde manier aan te pakken. Deze nood wordt zeer concreet als het gaat om de zelfevaluatie. Het principe klinkt eenvoudig, de uitvoering roept echter bij heel veel verantwoordelijken de nodige vragen op: vragen naar aanpak, kadering, werkinstrumenten.

De VVSG werkte daarom een kader uit, gebaseerd op de PLAN-DO-CHECK-ACT-cyclus (de PDCAcyclus). Dit kader, uitgewerkt in 60 vragen, werd gepubliceerd in het generieke boek ‘Verbeteren door zelfevaluatie’ en is tevens de basis voor het VVSG-Traject naar Uitmuntendheid. Het Traject heeft de ambitie om lokale besturen te ondersteunen op vlak van (kwaliteits)management op alle niveaus en binnen alle domeinen. Het generieke boek werd bovendien vertaald in werkboeken, onder andere ook specifiek voor lokale dienstencentra (LDC). Hoewel zowel het generiek boek als het werkboek hun nut reeds hebben bewezen, rees er toch behoefte in de sector naar een handleiding om met het werkboek aan de slag te gaan. Die leidraad is geschreven vanuit het idee een totaalkader aan te bieden die naar eigen noden en behoeften kan worden toegepast. 

Wij hebben er niet voor gekozen één weg uit te stippelen voor iedereen. We hebben wel naar manieren gezocht om de leidraad transparant en toegankelijk te maken, zodat iedereen er gemakkelijker zijn eigen weg in kan vinden. Dat hebben we gedaan door bovenliggend aan het werkboek, een aantal werkinstrumenten te ontwikkelen. We hebben het kader gevisualiseerd in een poster (“de landkaart”) en op basis van deze poster hebben we bovendien verschillende werkfiches (de verschillende wegen waarmee een reisroute kan worden uitgestippeld) uitgewerkt. Dit materiaal vind je terug in de instrumentenmap. Deze instrumentenmap bevat het basismateriaal

Over de auteur(s)

RB

Ruud Bourmanne

Ruud Bourmanne is stafmedewerker organisatie-ontwikkeling bij de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG).

Meer info
IS

Inge Soens

Inge Soens is beleidsmedewerker bij sociaal huis Oostende.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Ruud Bourmanne, Inge Soens
ISBN (print): 9782509025845
Verschijningsdatum: 2016-02-01
Type Vastbladig boek

Ook interessant

Personeel

De kracht van zelfsturende teams

Daan Sorgeloos
Guido Maes
Toon Torbeyns
Carla Arp

Bestel

Personeel

Gekonkelfoes in organisaties

Nele Verrezen

Bestel

Personeel

Werken met de SWOT-analyse - 3de editie

Simonne Vermeylen

Bestel

Personeel

Beïnvloeden van het proces van kwaliteitsmanagement | 2de editie

Theo Wijnen

Bestel

Personeel

Intervisie

Stef Herman

Bestel

Personeel

Black Belt - Lean in zorg en welzijn

Hans Crampe
Luc De Muynck

Bestel