Menu

Inleiding in de sector van bibliotheken en documentatiecentra (deel 1)

O.l.v. VVBAD

Prijs
45,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Wegwijzer bibliotheken en documentatiecentra. Abonnees op de reeks ontvangen jaarlijks automatisch nieuwe boekdelen, updates en aanvullingen.

Abonnees die kiezen voor de formule print+digitaal krijgen ook online toegang tot alle reeds verschenen en nieuwe content.


Deze publicatie is een referentiewerk voor al wie in Vlaanderen actief is in de bibliotheeksector of op een documentatiedienst.

We geven een overzicht van de verschillende soorten bibliotheken en documentatiecentra, gaan dieper in op mogelijke invullingen en  sluiten af met een schets van de sector.

Verschillende soorten bibliotheken gaan anders om met hun collectie en met hun publiek. Ze doen dat vanuit hun eigen doelstelling, die op haar beurt vaak ingebed is in de missie van de moederorganisatie. Een universiteitsbibliotheek ondersteunt haar onderzoekers in hun academische bezigheden, terwijl een openbare bibliotheek een breder publiek moet verder helpen met ontspanning, informatie en kennis. Dat levert vaak compleet verschillende diensten op.

Meer en meer nemen de verschillende types bibliotheken aspecten van elkaars werking over: zo zal een universiteitsbibliotheek in zekere mate voor een breder publiek moeten werken. Een erfgoedbibliotheek moet haar ‘bestaan’ duidelijker verantwoorden en moet zich intensiever richten naar een potentieel publiek. Openbare bibliotheken worden geconfronteerd met studenten die studieplekken zoeken en moeten daar meer op inspelen.

Met het oog op diversiteit en inclusie worden openbare bibliotheken bovendien aangezet om niet alleen hun collecties te verbreden, maar ook om voor een meer divers publiek diensten te ontwikkelen.

Ook allerhande innovaties en trends die de toekomst van elke bibliotheek mee zullen bepalen, komen aan bod.

Ook beschikbaar in

Productspecificaties

Auteur(s):
ISBN (print): 9782509040787
ISBN (digitaal): 9782509040770
Verschijningsdatum: 2022-02-11
Aantal pagina’s: 200
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Communicatie & informatie

IMPACT van bibliotheken op burger en maatschappij

O.l.v VVBAD

Bestel

Communicatie & informatie

Informatie beheren en archiveren: Het beheer van papieren archief, basisprincipes en processen

Inge Schoups

Bestel