Menu

De betrokkenheidsboom

Van ouderbetrokkenheid naar ouder-schoolpartnerschap

door Hannelore Lambrighs, An Ryckmans

Prijs
45,-
E-book met 5 persoonlijke downloads.
Deze prijs is incl. btw, excl. verzendingskosten bpost.

Samenvatting

Een goede samenwerking tussen school en ouders bevordert de toekomstkansen van kinderen en de gelijke kansen tussen kinderen. School en ouders werken best samen tijdens de schoolloopbaan van het kind, ieder vanuit hun eigen aanvullende rol en met eigen verantwoordelijkheden. Een sterk ouder-schoolpartnerschap in een gunstig partnerschapsklimaat helpt de samenwerking tussen ouders en school vooruit. De effecten hiervan zijn zowel in de school- als thuiscontext voelbaar voor het kind, de ouders en de onderwijsprofessional.

Maar wat betekent ouder-schoolpartnerschap precies? Welke vormen van ouderbetrokkenheid bestaan er en wat betekenen ze juist? Hoe kan je als school inzetten op ouderbetrokkenheid? Wat houdt een partnerschap tussen ouders en school in? Hoe ga je als onderwijsprofessional een partnerschap met ouders aan? Vanuit welke grondhouding ga je om met de ouders op je school? Hoe schep je een gunstig partnerschapsklimaat? Wat werkt en wat juist niet?

Collega's An Ryckmans en Hannelore Lambrighs pleiten voor het bundelen van krachten van ouders, school en kind met actief ouder-schoolpartnerschap als sleutelwoord. In dit boek stellen ze een nieuw denkkader rond ouderbetrokkenheid en ouder-schoolpartnerschap voor. Het denkkader 'De betrokkenheidsboom' schetst via de metafoor van een boom de ontwikkeling van het kind in de thuis- en de schoolcontext. Het biedt inzichten, inspiratie en een houvast bij het doelgericht evolueren naar een gunstig partnerschapsklimaat en een (h)echt partnerschap tussen ouders en school. An en Hannelore reiken zowel theoretische achtergrond en wetenschappelijke inzichten als inspirerende tips, tools en handvaten aan om deze theorie in de praktijk te brengen.

 

Over de auteur(s)

HL

Hannelore Lambrighs

Hannelore Lambrighs genoot een opleiding psychologie en ergotherapie. Tijdens haar loopbaan als ergotherapeut en leerkracht buitengewoon secundair onderwijs stond naast het lesgeven haar relatie met de jongeren en de ouders op de eerste plaats. Naast haar functie als coach en bemiddelaar leidt en coördineert ze nu de Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs, ofwel ouderkoepel KOOGO.  

Meer info
AR

An Ryckmans

An Ryckmans werkte tijdens haar loopbaan als logopediste en zorgcoördinator schouder aan schouder met kinderen, ouders en leerkrachten. Nu informeert, ondersteunt en begeleidt ze ouders, ouderwerkingen, onderwijsprofessionals en onderwijspartners als stafmedewerker en bemiddelaar bij ouderkoepel KOOGO.  

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Hannelore Lambrighs, An Ryckmans
ISBN (print): 9782509041739
ISBN (digitaal): 9782509041944
Verschijningsdatum: 2022-10-18
Aantal pagina’s: 238
Type Digitaal Vastbladig boek

Ook interessant

Onderwijs

Muzische vorming breed evalueren

Bestel

Onderwijs

Iedereen telt

Luc De Man
Marc Van den Brande

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Onderwijs

De toekomst van het onderwijs aan jonge kinderen

Bestel

Onderwijs

Gemeentelijk onderwijs: verzelfstandigen en samenwerken

Jurgen Bal

Bestel

Onderwijs

Zeg het maar

Vera Van de Velde

Bestel