Menu

Gemeentelijke administratieve sancties

De bestuurlijke aanpak van overlast

door Tom De Schepper, Koen Van Heddeghem, Marian Verbeek

Samenvatting

Gemeentelijke administratieve sancties zijn de laatste jaren een effectief middel gebleken in de strijd tegen overlast. De lijst met strafbare inbreuken wordt alsmaar langer, de leeftijdsgrens voor sancties wordt stelselmatig verlaagd, maar wat zijn de wettelijke grenzen waarbinnen men kan werken? Heel wat gemeenten, mandatarissen en ambtenaren stellen zich vragen over het toepassingsgebied van de wet, over de positie van de ambtenaar, over de aansluiting bij het politiebeleid en de capaciteit van de politiediensten.

Kan de gemeente nachtlawaai administratief beboeten? Wie kan gemeentelijke administratieve sancties opleggen en wie mag de inbreuken vaststellen? Kan een gemeenschapswacht-vaststeller het identiteitsbewijs van een overtreder opvragen? In welke gevallen kan de gemeente diefstal zelf bestraffen? Wat is de rol van het parket in deze procedure?

Op deze en tal van andere vragen geeft deze content een antwoord. De inhoud is bedoeld voor de gemeentelijke mandataris die de mogelijkheden van de gemeentelijke administratieve sancties wil nagaan, voor het college dat de maatregelen wil toepassen, maar ook voor de individuele ambtenaar die de vaststellingen moet doen. De bijgevoegde modellen zorgen ervoor dat het systeem van de administratieve sancties op een correcte en efficiënte manier geïntegreerd kan worden in het gemeentelijke beleid tegen overlast. Kortom, een handige leidraad voor iedereen die van ver of dichtbij betrokken is bij de toepassing van de gemeentelijke administratieve sancties.

Over de auteur(s)

TDS

Tom De Schepper

Tom De Schepper is docent voortgezette vorming voor politieonderwijs en auteur van het handboek Praktijkgids Cameratoezicht.

Meer info
KVH

Koen Van Heddeghem

Koen Van Heddeghem is diensthoofd en stafmedewerker lokale politie binnen het team Veiligheid bij de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG).

Meer info
MV

Marian Verbeek

Marian Verbeek is sinds 1997 stafmedewerker bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Zij volgt daar de politieke en bestuurlijke organisatie van gemeenten op. Opgeleid als maatschappelijk werker en als jurist adviseert ze raadsleden, schepenen, burgemeesters en personeelsleden, o.a. over de werking en organisatie van gemeenteraden en colleges, de rechten en plichten van lokale mandatarissen, de gemeenteraadsverkiezingen, openbaarheid van bestuur, archief, burgerparticipatie ... Ze schreef mee aan verschillende publicaties uit de pocketreeks voor lokale mandatarissen van VVSG-Politeia.

Meer info

Productspecificaties

Auteur(s): Tom De Schepper, Koen Van Heddeghem, Marian Verbeek
Verschijningsdatum: 03-02-2017
Type Digitaal Losbladig boek

Ook interessant

Bestuur & organisatie

Het bevoegde OCMW en de financiering

Pieter Geens
Lien Van den Brande

Bestel

Bestuur & organisatie

Lokale financiƫn: Capita selecta

Jan Leroy
Ben Gilot

Bestel

Bestuur & organisatie

Het decreet lokaal bestuur in vraag en antwoord (editie 2022)

Bestel

Bestuur & organisatie

Handboek van de mandataris lokale besturen | Print

Bestel

Bestuur & organisatie

Personeelstopics bij lokale verzelfstandigings- en samenwerkingsstructuren

Marijke De Lange

Bestel

Bestuur & organisatie

Algemene boekhouding: Activa

Christophe Vanhee

Bestel