Menu

3 werkkenmerken die een positieve invloed hebben op jouw veerkracht

Jobonzekerheid, overmatige bureaucratische procedures, conflicten, een onevenwichtige werk-privécombinatie…We kennen allemaal wel de werkkenmerken die onze job en onze veerkracht negatief beïnvloeden. Maar wat zijn de hefbomen voor een elastische veerkracht, ofwel de werkenergiebronnen?

22-06-2021 -

Wanneer de energiebronnen in je werk in positieve zin aanwezig zijn, zorgen ze voor een positieve werkbeleving. Ze dragen in belangrijke mate bij in de bevlogenheid of werkgoesting. Het zijn de motivatoren, de redenen waarom we ons werk graag ‘willen’ doen.

Gelijktijdig zorgen deze werkhulpbronnen of motivatoren voor een buffering van het effect van de werkeisen op de werkbeleving. Met andere woorden ze milderen de negatieve impact van de stressoren op de werkbeleving.

Er zijn ontelbare energiebronnen, maar wij zetten er alvast 3 op een rijtje.

1. Participatie in besluitvorming

Wanneer mensen mogen meedenken over beslissingen die hun werk en leven beïnvloeden, zijn ze meer gemotiveerd en zetten ze zich meer in voor het team en de organisatie. Ze zetten zich effectief meer in omdat ze meer op de hoogte zijn van de redenen achter een beslissing of aanpak. Medewerkers weten vaak beter wat de belemmeringen zullen zijn bij het in de praktijk brengen van beslissingen en hoe die belemmeringen eventueel kunnen worden vermeden.

2. Vaardigheidsbenutting

Werk bepaalt een groot deel van ons leven. Daarom is het belangrijk je talenten, competenties, mogelijkheden en vaardigheden goed te benutten, om iets te bereiken op je werk en om nieuwe dingen te leren. Werk dat beroep doet op je talenten en competenties maakt dat je je werk als meer zinvol ervaart en maakt dat je duidelijk meer bevlogen in je job staat, dat je meer tevreden bent over je werk, dat je meer bereid bent om extra inspanningen te leveren. Anderzijds leidt het voldoende kunnen inzetten op je talenten en competenties ook tot een duidelijk lager risico op uitputting, op afstand nemen van je werk en op de intentie te hebben je job te verlaten. Voldoende op je talenten en competenties getriggerd worden leidt ook tot duidelijk minder behoefte aan herstel of recuperatie. Je talenten en competenties kunnen benutten in je job laat je duidelijk groeien. 

3. Verbondenheid

Wanneer we ons verbonden voelen met de visie van de organisatie, verbonden met de uitdagingen in ons werk, verbonden met de collega’s om samen aan het gemeenschappelijke doel van ons team, de organisatie te werken, wanneer de manier waarop we werken ook aansluit bij hoe we zelf bewust in ons werk willen staan, draagt dit in zeer sterke mate bij aan onze motivatie. Denk aan een goede teamsfeer, steun van je collega’s en leidinggevenden en de mate waarin doel en de missie van de organisatie in lijn liggen met de doelen en missie die jij persoonlijk belangrijk vindt.

Meer informatie? Check onze publicatie Personeel & Organisatie, waarvan de eerste pocket Motivatiebeleid in het najaar verschijnt.

Ook interessant

Personeel

Handboek werken met vrijwilligers | editie 2023

VSDC

Bestel

Onderwijs, Personeel, Politie & veiligheid

Een job bij de politie | 7de editie (het oude: ik word politie-inspecteur)

Bart De Cocker
Fanny De Maeght
Kevin De Vlieger
Nathalie Adam

Bestel

Personeel

Lean Expert in Zorg en Welzijn

Hans Crampe

Bestel

Personeel

Personeelscodex van de lokale besturen | Digitaal

Marijke De Lange
Katleen Janssens
Anne-Marie Vastesaeger

Bestel

Personeel

Leidinggeven in overheidsorganisaties

Bestel